U trendu

Rukovodstvo RS protiv NATO, Dodik preti povlaćenjem RS iz Oružanih snaga BiH

Rukovodstvo Republike Srpske neće podržati aktiviranje Akcionog plana za ulazak BiH u NATO (MAP), niti će podržati ulazak BiH u bilo koji vojni savez.

Ovo je saopšteno posle sastanka najviših zvaničnika RS, izabranih zvaničnika u institucijama BiH iz RS, predstavnika nadležnih institucija i parlamentarnih političkih partija u RS, udruženja i organizacija proisteklih iz proteklog rata.

Predsednica RS Željka Cvijanović, na čiju inicijativu je sastanak održan, ocenila je da bi aktivacija MAP-a značila kršenje rezolucije Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti, zbog čega je zaključeno da se ne podrži aktiviranje MAP-a.

Cvijanović je ocenila da nije tačno da bi se ulaskom u NATO popravila bezbednosna situacija u BiH.

„Zauzeli smo vrlo jasan stav. Ne podržavamo aktivaciju MAP-a i tražimo od srpskih predstavnika u Savetu ministara BiH da se ne bave tim pitanjem, jer oni dolaze iz Srpske i treba da poštuju stavove Srpske“, istakla je ona.

Po njenim rečima, nedopustivo je da se vrši prenos vojne imovine Republike Srpske na nivo BiH.

„Tu smo poslali jasnu poruku, kao što smo u vezi s pitanjem NATO-a kategorično ponovili stav da o članstu u NATO-u u potpunosti pratimo Srbiju“, naglasila je Cvijanović.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je posle sastanka da će, ukoliko se nastave aktivnosti u vezi sa aktiviranjem MAP-a, RS razmotriti mogućnost izlaska iz Oružanih snaga BiH.

Dodik  je ocenio i da je današnje formiranje vojske Kosova direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji, kako je naveo, govori o regionalnoj stabilnosti.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, mandatar za sastav nove Vlade RS Radovan Višković, kao i predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS.

Na sastanak kod predsednice nisu došli ministri u Savetu ministara BiH iz RS – Igor Crnadak, Dragan Mektić i Mirko Šarović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar