U trendu

Rumunske stranke desnog centra formiraju vladu

BUKUREŠT – Rumunske političke stranke desnog centra osvojile su dovoljno glasova za formiranje koalicione vlade, saopštio je danas predsednik Klaus Johanis nakon parlamentarnih izbora.

Johanis je rekao da će pozvati stranke na konsultacije i formiranju nove vlade „u danima koji slede“, javlja Rojters.

„Grupe desnog centra prikupile su više od 50 odsto svih glasačkih listića. Nova vlada biće formirana oko njih,“ rekao je novinarima.

Prethodno je delovalo kao da je Rumunska opoziciona Socijaldemokratska partija (PSD) osvojila najvišše glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima, ali da je malo verovatno da će formirati vladu u borbi sa Nacionalno-liberalnom strankom (PNL) na čelu sa premijerom Ludovikom Orbanom.

Opoziciona PSD je na izborima oko 30 odsto glasova, a zatim sledi Orbanova vladajuća PNL stranka sa oko 25 odsto, a treća je Unija spasite Rumuniju – Plus sa oko 15 odsto glasova.

Orban je sinoć proglasio pobedu, rekavši da je „uveren u kapacitet Nacionalne liberalne stranke da izgradi parlamentarnu većinu sa demokratskim evroatlanskim snagama, koje poštuju građane i žele da se Rumunija razvija, kako bi se što pre formirala vlada”, preneo je sajt Radio Ruminija.

Premijerov optimizam najverovatnije proizlazi iz uverenja da će zajedno sa drugim partijama imati većinu poslanika u Senatu, jer PSD ne može sama da formira vlast.

Kopredsednik Alijanse spasite Rumuniju – Plus Dačijan Čološ rekao je da Rumuni nisu dali ni jednoj stranci jasan mandat da sama formira vladu, čiji bi deo želela da bude i njegova stranka.

„Rumuniji je potrebna modernizacija u narednim godinama i duboke reforme. Moramo graditi na čvrstim i čistim temeljima poštenja i profesionalizma i ovo je mandat sa kojim Unija Spasite Rumuniju – Plus ulazi u parlament i pregovara o ulasku u vladu“.

Kada se saberu glasovi Orbanove strane (25 odsto) i Alijanse spasite Rumuniju (15 odsto) to je 40 odsto prema 30 odsto koje ima opoziciona PSD.

Kao i svuda glasovi stranaka koje nisu ušle u parlament dele se onima koji su ušli, tako da Orbanova PNL može da ima većinu. Na četvrtom mestu je Alijansa za Ujedinjenje Rumuna (AUR), koja je sa oko devet odsto glasova ušla u parlament.

Orban ne može da računa na glasove AUR, ciji je član Đorđe Simion rekao da ta stranka „neće ući ni u jednu vladajuću koaliciju“, dodaje se na sajtu Radio Rumunija.

Predsednik stranke Demokratski savez Mađara Kelemen Hunor, poslednje stranke koja je ušla u parlament, obećao je da će ta partija „pokušati da obezbedi uravnoteženu klimu u rumunskom parlamentu“ i moguće je da će se priključiti Orbanu.

Parlament će se sastojati od 465 parlamentaraca: 136 senatora (parlament) i 329 poslanika (Predstavnički dom).

Predsednik države Klaus Johanis, saveznik Orbanovih liberala, rekao je da će dati podršku Orbanu da „formira koaliciju desnog centra kako bi zaustavio trošenje državnog buđzeta i vratio poverenje članica EU da investiraju u Rumuniju.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.