U trendu

Rusija: Kominike PIK pristrasan, formirati Savet ministara BiH

SARAJEVO – Ruska Federacija nije se pridružila kominikeu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK), jer je „dokument, nažalost, pristrasan i jednosmeran, ne odražava stvarnu situaciju u BiH, ne pokriva aktuelne probleme i u suštini ne doprinosi jačanju međuetničkog pomirenja i konstruktivnog dijaloga, traženju kompromisa za unutrašnja pitanja u zemlji“.

„Ubeđeni smo da je prioritetan zadatak završetak suviše odugovlačenog procesa formiranja Saveta ministara na osnovu rezultata opštih izbora bez ikakvih veštačkih uslovljavanja. Upravo to bi omogućilo nastavak socijalnih i ekonomskih reformi u BiH radi poboljšanja kvaliteta života svih njenih naroda, olakšavanje funkcionisanja drugih organa vlasti“, ističe se u saopštenju iz Ambasade Rusije u BiH.

U saopštenju se, prenosi Sena, pozivaju sve strane da budu uzdržane od neodgovorne retorike, da teže poštovanju zakonitih interesa svih u BiH, da se okrene izgradnji povjerljivih odnosa i saradnji zasnovanoj na uzajamnom poštovanju u skladu sa principima Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, te de se fokusiraju na zajedničkoj agendi.

„Kao država-garant Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma insistiramo na doslednom poštovanju propisanih u dejtonskim dokumentima ustavnih temelja kojim se regulišu prava i nadležnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH koji nemaju alternativu“, poručili su iz Ambasade Rusije u BiH.

Smatraju da su neosnovani i neprihvatljivi napadi na pravosudne organe BiH u poslednje vrijeme, a koji su se našli i u tekstu kominikea.

„Ovim institucijama treba da budu obezbeđeni uslovi za nezavisan, profesionalan i efikasan rad kako bi mogli da ispunjavaju svoje obaveze bez ikakvog vanjskog uplitanja i pritiska, uključujući i međunarodnu zajednicu. Žao nam je da se nastavlja erozija jedinstva međunarodne zajednice u vezi sa BiH i gubitka konstruktivnih i nepristrasnih pristupa prema njima“, ističe se u saopštenju.

Pokušaji da se BiH vrati pod vanjsko upravljanje nemaju perspektive i koče proces stabilizacije u zemlji, navodi se u saopštenju i ocenjuje da je neophodan nastavak đelovanja kako bi što prije bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika u BiH.

(Tanjug)

Napišite komentar