U trendu

Ruska ambasada u BiH: Bili smo u pravu oko Šmita

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je da trenutna dešavanja u Bosni i Hercegovini, u vezi sa najavom Visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona i odredjene ustavne promene u Federaciji BiH, dokaz osnovanosti i pravednosti principijelnog stava Rusije o nelegitimnosti Šmita na poziciji Visokog predstavnika.

Ruska ambasada je ocenila da je „apsolutno očigledno da je, prvenstveno zbog odsustva artikulisane konstruktivne politike dela tzv. medjunarodne zajednice, OHR izgubio ulogu medijatora u primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma i postao generator nestabilnosti kao rezultat samovoljnih i neizbalansiranih odluka gospodina Šmita“.

„Koliko god je bilo teško priznati da je odnos prema ovom gradjaninu kao legitimnom Visokom predstavniku bio pogrešan, taj korak bi imao celi niz pozitivnih posledica. Uzevši svu odgovornost za razvoj države u svoje ruke, narodi BiH konačno bi se oslobodili spoljnog protektorata u obliku OHR, otvorili nove perspektive za unutrašnji dijalog i lakše došli do kompromisa neophodnog za poboljšanje političke klime“, naglasili su u saopštenju iz ruske ambasade.

Sve to, dodali su, stvorilo bi uslove za rast kvaliteta života svih naroda i svakog pojedinca u BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.