najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ruski ambasador u BiH: Ne razumem izjavu Grabar Kitarović

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je, povodom najnovijih izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, da ne razume kako bi se „hibridni rat“ mogao iskoristiti u kontekstu odnosa Rusije i Republike Srpske.

Grabar Kitarović je izjavila za portal Difens njuz da, „s obzirom na to da je Rusija uključena u hibridno ratovanje, te da vidimo snažne veze između (predsednika RS Milorada) Dodika i Rusije, tu bismo onda imali ruski uticaj kroz oružje, taktiku, obaveštajni rat informisanjem i dezinformisanjem…“

Odnosi Rusije sa BiH i RS potpuno se uklapaju u princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao je Ivancov, a prenosi Radiotelvizija Republike Srpske.

„Naši odnosi su u uzajamnoj koristi i potpuno odgovaraju pravnim međunarodnim principima. Mi želimo da imamo samo prijateljske odnose koji ni na koji način ne ugrožavaju interese susednih zemalja“, napominje Ivancov.

On se, takođe, nije složio sa izjavom hrvatske predsednice da nestabilnost BiH ukazuje da ta država još nije potpuno politički emancipovana, i da je nedavni referendum u Republici Srpskoj to prvi korak ka nizu referenduma, do moguće nezavisnosti tog entiteta.

„Niko nije govorio o nezavisnosti Republike Srpske, referendumsko pitanje bilo je jasno i ticalo se samo republičkog praznika“, rekao je Ivancov i istakao da održani referendum nije imao nikakvog uticaja na destabilizaciju BiH.

On je dodao da narod entiteta ima pravo da se izjasni po vitalnim pitanjima za njih, što je i urađeno i na osnovu toga Narodna skupština SRS je donela izmene zakona i na taj način ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike