U trendu

S. Makedonija: Razočarani, geostrateška greška EU

SKOPLJE – Bugarska je potvrdila veto, izdale su se evropske vrednosti, ali će Severna Makedonija nastaviti da gradi dobrosusedske odnose i implementira evropske standarde, saopštila je u sredu uveče vlada ove zemlje, izražavajući razočaranje zbog ponašanja Evropske unije.

„Vlada Severne Makedonije još jednom izražava razočaranje, jer Evropska unija nije pronašla način da donese pozitivnu odluku za usvajanje pregovaračkog okvira koji bi doneo prvu međuvladinu sednicu između Evropske unije i Severne Makedonije krajem 2020. godine“, navodi se u saopštenju vlade Severne Makedonije, javlja agencija MIA.

Navodi se da „sa žaljenjem, veto Bugarske je potvrđen, čime je početak pregovora o priključivanju EU odložen“.

„Prema izveštajima svih evropskih institucija, ispunili smo kriterijume za pregovarački okvir i održavanje prve međuvladine sednice“, dodaje se.

U saopštenju piše i da je „Severna Makedonija ispunila sve, ali da je EU pala na održavanju dati obećanja i pravih odgovora“.

„Bugarska i EU ponavljaju iste greške koje se tiču Severne Makedonija. Istorijska greška napravljena je 2019. godine je sada velika geostrateška greška Unije. Opravdana očekivanja koja su imali naši građani, ohrabreni obećanjima, su pala u vodu. Poverenje većine građana Zapadnog Balkana je sada uzdrmano“, navodi makedonska vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.