U trendu

SAD izručile Bosni osumnjičenu za ratni zločin

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država izručile su Bosni i Hercegovini Azru Bašić, osumnjičenu za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti počinjene na području Dervente tokom 1992. godine.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je Azra Bašić, državljanka Hrvatske, danas na sarajevskom aerodromu izručena pravosudju BiH.

Bašićeva se tereti da je od aprila do juna 1992. godine na području Dervente lično ubila jednog civila i učestvovala u „namernom nanošenju snažnog telesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi“.

Ona je posle rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, u SAD, posle čega je zajedničkim radom pravosudja BiH i američkih vlasti locirana, uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učešću u ratu u BiH.

S obzirom da je na osnovu zahteva pravosudja BiH za njom raspisana poternica, vlasti SAD su provele postupak njene ekstradicije i izručenja pravosudju Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se ističe da Tužilaštvo BiH sa partnerskim agencijama i institucijama širom sveta intenzivno radi na pronalasku, izručenju BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji beže od pravde i pokušavaju da se sakriju u inostranstvu.

„Taj proces ćemo nastaviti sa ciljem borbe da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni“, navodi se u saopštenju Tužilaštva biH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar