U trendu

Samit: Bezgotovinsko društvo donosi efikasnost, ali i izazove

BEČIĆI – Vlade širom sveta podržavaju prelazak na digitalni novac jer on može doprineti sprečavanju sive ekonomije, pranja i falsifikovanja novca, ali ne treba zanemariti i izazove koje inovacije donose kao na primer sajber kriminal, zaključak je panela “Izgradnja poverenja kroz inovacije i sugurnost. Šta je novo u digitalnim plaćanjim” na Samitu guvernera.

Viceguverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris istakao je se taj sistem mora dobro urediti i kontrolisati i ukazao da su prošle godine uragani ostavili Ameriku bez struje, zbog čega su tada mogli da funkcionišu samo oni koji su imali gotovinu.

“Finansijske inovacije su još uvek novost za centralne banke, zbog toga je ključno donošenje mera i seta regulative koji bi uredili takvu vrstu plaćanja, ali na taj način da te regulative budu harmonizovane na međunarodnom nivou”, podvukao je Fabris i dodao da su pojedine zemlje donele regulative koje se razlikuju od ostataka sveta.

Kaže da će Crna Gora slediti regulative koje donese Evropska unija.

Fabris je ocenio da bi centralne banke trebalo da zaštite lične podatke građana, od mogućih ubacivanja virusa, monopola velikih kompanija, sajber kriminala.

“Podaci pokazuju da je sajber kriminal najbrži rastući sistem kriminala u svetu. Bezgotovinsko društvo je nešto što donosi efikasnost, ali ne smemo zanemariti ni izazove, jer online plaćanje otvara pitanje privatnosti”, rekao je Fabris.

Takođe, ističe, treba utvrditi kako bezgotovinsko društvo utiče na rast blagostanja, na monetarnu politiku, finansijsku stabilnost, kamatne stope.

“Nemamo odgovore na sva ova pitanja, zato je potrebno još istraživati. Činjenica je da se krećemo ka bezgotovinskom društvu, to možda nije moguće očekivati sutra, ali je moguće očekivati u veoma bliskoj budućnosti”, naveo je Fabris.

Direktor za informacione tehnologije CKB banke Ivan Vučinić kaže da se digitalizacija širi, te da ono što se dešava u svetu, zahvata i naš region.

“Imamo milenijumsku generaciju za koju je mobilni telefon prozor u svet. Ljudi u bankarskom sektoru su svesni da je digitalizacija deo biznisa, te danas i banke sa klijentima komuniciraju na društvenim mrežama i omogućuju plaćanje računa preko telefona”, naveo je Vučinić.

Panelisti su zaključili i da inovacije moraju da olakšaju svakodnevni život, ali ono što je korisniku najvažnije jeste da njegove informacije budu čuvane na siguran način i budu korišćeni u skladu sa etičkim normama.

Bezbednost, istakli su oni, dolazi kroz ulaganja u infrastrukturu, sisteme i kadrove koji će biti sposobni da odgovore na izazove digitalnog sveta.

Samit guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona počeo je danas u Bečićima, a organizuje ga Savez ekonomista Srbije uz podršku Ministarstva finansija Crne Gore i Centralne banke Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.