U trendu

Samoubilačka igrica „Plavi kit“ stigla u BiH

Samoubilačka računarska igra „Plavi kit“ stigla je i u Bosnu i Hercegovinu, a psiholog Ismet Dizdarević kaže da je autor ove igre očevidno psihopata koji je sebi umislio da treba da izmeni svet koji postoji i u kojem živimo, preneo je sarajevski Dnevni avaz.

S psihološkog aspekta, kaže Dizdarević, deca žele da budu samostalna, da se pokažu, pa je stoga spoljni uticaj jači, nego što je to uticaj roditelja na decu.

„Kada je u pitanju “Plavi kit“, Dizdarević smatra da se radi o visokom tehnološkom kriminalu i da ga treba sprečiti“, rekao je Dizdarević.

Igrica, koja dolazi iz Rusije, podrazumeva marljjivo ispunjavanje svih zadataka za koje niko ne sme da zna ništa. O svakom ispunjenom zadatku se traži fotografija, a kraj igre je samoubistvo.

Na ovaj način se maloletnici uvode u svet samoubilačke računarske igre „Plavi kit“, a ceo proces traje 50 dana.

Igra počinje crtanjem plavog kita na ruci, gledanje horor filmova, buđenje u kasne sate, izbegavanje prijatelja i roditelja, samopovređivanje… i najzad samoubistvo.

„Problem je što mi od tih tehnologija i sadržaja koji se nude preko njih uglavnom respektujemo ono što nam je poželjno“, kaže sarajevski sociolog Jusuf Žiga, te dodaje da se danas nalazimo u problemu animacije mladih ljudi na grozne stvari, poput samoubistva.

Predrag Puharić sa Fakulteta za kriminalistiku kaže da je jedan od procesa kod seksualnih predatora i približavanje deci, pripremanje na kontakte.

„Istraživanja koja smo sprovodili pokazala su da je 11 posto ukupne populacije dece iz osnovnih i srednjih škola pristalo na susret s nepoznatom osobom koja ih je kontaktirala preko interneta“, objasnio je on.

Puharić dodaje da su istraživanja pokazala i da 90 posto roditelja znaju s kim se deca druže na ulici, u školi i sl., međutim, isti taj procenat ne zna šta deca rade na internetu.

„Decu moramo upozoriti na opasnosti, na e-bonton koji će koristiti pri ponašanju na internetu i komunikaciji s drugim osobama“, naveo je.

Inače, ovu „igru samoubistva“ osmislio je 21-godišnji Filip Budeikin.Sve je počelo 2013, a nagađa se da je na njegov nagovor ili, možda, drugih „mentora, život oduzelo više desetina maloletnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.