U trendu

Sanader danas ponovo na sudu zbog primanja mita od MOL-a

ZAGREB – Nekadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader, kome su u ponedeljak izrečene dve nepravosnažne presude, danas će se ponovo naći u sudnici, radi otpočinjanja obnovljenog postupka za slučaj Ina – MOL.

Optužnica tereti šefa MOL-a, Zsolta Hernadija da je Sanadera podmitio s 10 milijona evra da bi MOL preuzeo upravljačka prava nad hrvatskom naftnom kompanijom – Inom. I u ovom slučaju Sanader je suđen na sedam godina zatvora, ali je i tu presudu ukinuo Ustavni sud.

Nepravosnažne presude donete juče protiv Sanadera, po jednoj osuđen na 2,5 godinezatvora, a po drugoj je oslobođen krivice, samo su dva od ukupno pet postupaka koji se protiv njega vode.

Sanader se, naime, tereti i za slučaj Planinska. On je osuđen na 4,5 godine zatvora i trebalo je prema toj sudskoj presudi da vrati 17,5 miliona kuna navodne provizije od kupoprodaje zgrade Ministarstva regionalnog razvoja.

U slučaju Fimi media Sanaderu se ponovo sudi i to za izvlačenje novca iz državnih preduzena, navodne, crne stranačke fondove. Prvu, nepravosnažnu presudu kojom je bio osuđen na devet godina ukinuo je Vrhovni sud.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.