najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sanader izašao iz zatvora

Bivši premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader pušten je danas na slobodu na osnovu odluke Vanraspravnog veća Županijskog suda u Zagrebu.
Sanader je izašao na slobodu bez kaucije i drugih uslova.

Odluka Županijskog suda je usledila nakon što je Ustavni sud juče saopštio da Sanader izlazi iz zatvora najkasnije do 30. novembra.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je naveo da je Sanaderu neustavno produžen istražni zatvor kada je krajem septembra ukinuta nepravosnažna presuda u slučaju „Fimi medija“ i slučaj vraćen na ponovljeno suđenje zagrebačkom sudu.

Nekada najmoćniji hrvatski političar u pritvoru se bez prekida nalazio od kraja 2012.

Vrhovni sud je 30. septembra ukinuo prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje.

Ceo slučaj „Fimi medija“, koji uključuje optužbe protiv još devet preduzeća i pojedinaca, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanaderu je, međutim, određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna (1,6 miliona evra).

Njegova odbrana nekoliko puta je vanraspravnom veću Županijskog suda nudila nekretnine u zamenu za kauciju, ali su dosad sve po žalbi tužilaštva odbijene zbog nepotpune dokumentacije ili neodgovarajuće procene vrednosti ponuđenih nekretnina.

Sanader je u slučaju „Fimi medija“ bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi. HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima „Hypo banka“ i „Ina-MOL“ i vratio ih na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U toku mu je i suđenje u slučaju „Planinska“ u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna „provizije“, pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike