U trendu

Sanader kaže da je u slučaju Hrvatske protiv MOL-a pobedila istina

Bivši premijer i nekadašnji predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader izjavio je danas da gubitak spora Hrvatske protiv madjarske kompanije MOL pred medjunarodnim arbitražnim sudom za njega predstavlja satisfakciju, jer potvrdjuje da je govorio istinu.

„Ko je izgubio? Izgubio je onaj ko je celu priču započeo pred medjunarodnom arbitražom UN-a na temelju izjave (Roberta) Ježića, a Ježić je lažni svedok“, rekao je Sanader novinarima posle ročišta u ponovljenom sudjenju za korupciju u slučaju Fimi-medija.

Sanader je rekao da je „istina dobila“ da je priču oko arbitražnog postupka, koja se u politici isticala kao zaštita nacionalnog interesa pokrenula vlada Zorana Milanovića na osnovu „lažne“ Ježićeve izjave da je madjarski MOL preko njegovog švajcarskog računa platio pet od ukupno deset miliona evra mita za Sanadera.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader bio je pravosnažno osudjen za primanja mita od predsednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija i za ratno profiterstvo u objedinjenom postupku Ina-Mol i Hipo banka na osam i po godina zatvora.

U slučaju Ina-MOL Sanader je bio osudjen zbog primanja višemilionskog mita da bi madjarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini. Glavni svedok u tom slučaju bio je preduzetnik Robert Ježić, koji je bio dužan da u državni budžet vrati pet miliona evra mita za Sanadera, ali to nije učinio. Ustavni sud je u medjuvremenu srušio presudu i zatražio novo sudjenje.

Hrvatsko pravosudje i Hernadija tereti za podmićivanje Sanadera, ali je Madjarska odbila da ga izruči Hrvatskoj.

Vlada Andreja Plenkovića krajem prošle godine najavila je da kreće u postupak povratka naftne kompanije Ina u hrvatsko vlasništvo, odnosno u otkup akcija Ine od MOL. Odluka je doneta pošto je arbitražni sud u Ženevi odbacio hrvatsku tužbu protiv MOL.

Arbitražni sud je odlučio da nije dokazano da je da su ugovori iz 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.

Ivo Sanader se tereti za korupciju u još nekoliko slučajeva, uključujući i u slučaju Fimi-medija u kojem je bio nepravosnažno osudjen na devet godina zatvora. Zajedno s njima bila je osudjena i njegova stranka, HDZ. Tu presudu je, medjutim, srušio Vrhovni sud, pa je postupak vraćen na novo suđenje koje je počelo u maju prošle godine. 

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je usledilo niz istraga protiv njega zbog korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar