Sanaderova odbrana nudi dve nekretnine za njegovu odbranu sa slobode

Odbrana bivšeg hrvatskog premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera predala je danas zagrebačkom sudu dokaz o dve nekretnine u Zagrebu u vrednosti od 12,4 miliona kuna (1,6 miliona evra) i zatražila od suda da ih prizna kao kauciju koja je Sanaderu određena za izlazak iz istražnog zatvora u slučaju Fimi-medija.

Advokat Jadranka Sloković rekla je novinarima da će o tome odlučivati vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu.

Mediji pišu da je jedna nekretnina Sanaderovog advokata Gorana Suića, dok je druga deo porodične kuće njegove supruge Mirjane Sanader, koji nije pod sudskom blokadom.

Još se ne zna hoće li vanraspravno veće danas odlučivati o zahtevu odbrane.

Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje.

Ceo slučaj, koji uključuje optužbe protiv još devet fizičkih i pravnih lica, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkog Županijskom sudu.

Sanaderu je, međutim određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna.

Po objavljivanju odluke, Sanaderovi advokati rekli su novinarima da su njegovi prijatelji ponovo spremni da založe nekretnine ili prikupe novac za kauciju.

Svojom imovinom za Sanadera su već garantovali njegovi prijatelji, među kojima i funkcioneri HDZ Luka Bebić i Jerko Rošin, kada je u zamenu za višemilionsku kauciju pušten iz istražnog zatvora krajem 2011.

U pritvoru je, međutim, ponovo završio godinu kasnije kada je prvostepeno osuđen u slučajevima Hipo i Ina-MOL. I ta je presuda nedavno srušena na Ustavnom sudu i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Sanaderu i članovima njegove porodice imovina je blokirana još krajem 2010. godine kada su otvorene istrage protiv njega za korupciju. Tada su im blokirani i svi računi, a zaplenjena je i vredna zbirka umetničkih dela.

(Beta)

Ostavite komentar