U trendu

Sanaderova odbrana zatražila izuzeće sudija

Odbrana bivšeg hrvatskog premijera i predsednika HDZ-a Ive Sanadera zatražila je danas na pripremnom ročištu za ponovno suđenje u slučajevima Hipo i INA-MOL izuzeće predsednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, ali i svih ostalih sudija tog suda, prenosi agencija Hina.

Direktorka Uskoka Tamara Laptoš potvrdila je da je odbrana zatražila izuzeće Turudića kojem je Ustavni sud nedavno oborio prvu presudu protiv Sanadera, kao i svih ostalih sudija.

Turudićevo izuzeće odbrana je tražila s obzirom da je „Ustavni sud u svojoj odluci ukazao da bi trebalo razmotriti mogućnost da se vodi postupak pred novim većem“, ali i „zbog nekih razloga zbog kojih oni imaju sumnje“ da bi sudija Turudić bio pristrasan u ovom predmetu.

Sanaderova odbrana je još nakon zakazivanja pripremnog ročišta krajem jula upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u slučaju Hipo i primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi ponovljeni postupak trebalo sprovesti pred novim sudskim većem.

Turudić je međutim posle odluke Ustavnog suda izjavio da „nema razloga da ponovo ne sudi Sanaderu“.

Sanaderovi advokati tada su najavili da će, zbog sumnje u pristranost sudije, zatražiti Turudićevo izuzeće.  Isticali su i da je za septembar, kada su prema objavljenom rasporedu predviđena ročišta u ponovljenom Sanaderovom suđenju, već zakazano suđenje u slučaju Planinska, u kojem je Sanader takođe optužen zbog korupcije.

U septembru bi, kako se doznaje na sudu, trebalo da bude poznato i hoće li se Sanaderu suditi zajedno s direktorom MOL-a Zoltom Hernadijem, kome je suđenje trebalo da počne još  februaru.

Krajem meseca o Sanaderu bi trebalo da odlučuje i Vrhovni sud, koji će razmatrati žalbe na presudu u slučaju Fimi media, u kojem su bivši premijer Sanader i HDZ nepravosnažno proglašeni krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi.

Nakon odluke Ustavnog suda, Sanader, koji je do tada bio na izdržavanju zatvorske kazne od 8,5 godina, vraćen je u režim istražnog zatvora koji mu je određen u slučaju Fimi Media.

Sud je 26. avgusta odbio zahtev Sanaderove odbrane da ga puste da se brani sa slobode, rukovodeći se dosadašnjom sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može sabirati.

Advokati, koji tvrde da je istekao zakonski rok od tri i po godine koliko najduže može trajati istražni zatvor, najavili su ustavnu tužbu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike