najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Sarajlija oduševio regiju: „Da vam objasnim šta znači rat“

Eldin Kurbašić iz Sarajeva je svojim statusom na Fejsbuku oduševio regiju. Eldin je odlučio da pošalje poruku svima onima koji u poslednje vreme svaku tenziju u regiji iskorišćavaju za dodatno podgrejavanje tenzija i spominjanje nekih novih mogućih ratova i nasilja.

Sarajlija je zato odlučio da podseti sve one koji su zaboravili i prikazao svima onima koji su imali sreću da ga ne dožive, kako izgleda rat u očima „običnog“ čoveka. Njegov status podelio je na hiljade ljudi. Status prenosimo u celosti:

„Pošto se digla kuka i motika patriota i rodoljuba svih vrsta, sa svih meridijana i paralela, svih boja partijskih knjižica i imovinskih kartica, prizivaju se ratovi, frontovi… Red je da se podeli znanje, čista empirija, ništa prepisano.

Rat za početnike (iz ugla vojnika):

– roditelji gledaju brdo sa prozora kako ga uništava hiljade granata, a znaju da si ti gore u akciji. Dok to gledaju mole Boga da se živ vratiš, pa po cenu i da ostaneš invalid. Samo da si živ.

– ne mora da te pogodi metak ili geler da bi te ubilo u borbi. Ubija i detonacija tako što ti od udara popucaju organi. Prvi simptomi su gubljenje svesti i povraćanje krvi.

– vratiš se iz akcije sa terena pa dobiješ dužnost da odeš supruzi i majci tvog druga i njegovoj dvogodišnjoj kćerki da im kažeš da im je muž, sin i otac poginuo. Preporučeno imati tablu sedativa sa sobom da im odmah daš, ali one vrisnu u plač odmah kada te vide sa dvojicom drugova, jer sasvim sigurno nemaš osmeh na licu. Onda se obavezno na par trenutaka zamisliš i pretpostaviš kako bi tvoji reagovali na tu situaciju.

– razmena mrtvih. E to je posebna disciplina psihološkog sebavanja. Prevrneš 120 leševa da bi našao telo rođaka. Neću dalje u detalje ulaziti.

– otkriješ da je pritisak iz femoralne arterije oko pola metra visine kada je metak/geler pokidaju, a ti stavljaš dlan drugom čoveku na nju, dok mu drugom rukom vadiš njegov jezik iz grkljana da se ne uguši u šoku koji nastupa odmah.

– imaš oko 10 sekundi da drugu zaustaviš šištanje iz pluća probušenih gelerom. Ako nemaš zavoj, može i celofan od kutije cigara pomoći.

– brzina gelera je oko 1 kilometar u sekundi, leti nepravilnom putanjom oko vlastite ose, nepravilnog oblika od višeslojnog odliva metala, vreline oko 200°C i kida tkivo, kosti, vene i arterije u deliću sekunde.

– mišja groznica: ako si se u zemunici i navikao na pacove veličine mačke, dok ležiš gledaš ih kako hodaju po najlonu iznad tebe, na bolest koja se zove mišja groznica, a vrlo je česta kod vojnika u rovovima, tvoji bubrezi se na nju neće sasvim sigurno naviknuti.

– crnogorično drvo puca samo od sebe na temperaturi od oko -17°C dok si ti na straži.

– ono kad vam iz Hitne savetuju da se višeslojno oblačite, dobija sasvim novu dimenziju kada moraš mesec dana, a nekad i više, biti tako obučen u blatu do kolena.

– kada moraš da zanemariš nutritivne vrednosti margarina koga dobiješ na kriški hleba za doručak i sa njim namažeš svoje vojničke čizme, jer ti je preče u snegu imati suve noge u čizmama nego pun želudac.

– bajonet se ne nosi da bi klao nekoga već da se ukopaš u ledenu i tvrdu zemlju na nekoj čistini (u suludom jurišu u koji te je poslala komanda u kojoj sede hohštapleri i diletanti) u roku odmah kada te poklopi neprijateljska artiljerija.

– neprijateljski snajperista je dosadniji od bilo kojeg komarca.

– oružje ti uvek suvo mora biti! Nema ono vodootporni certifikat kao pojedini mobilni telefoni danas.

– navala adrenalina kada te drže u karantinu pred akciju je konstantna i jača je oko 845 puta nego ona u trenucima tvog prvog seksualnog iskustva.

Ima toga još, ali mislim da je i ovo dovoljno da svim usijanim glavama koji bi da ratuju poručio: Ne prizivajte ratove ako niste sve ovo i još deset puta ovoliko spremni da podnesete, vi i vaši sinovi.“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike