U trendu

Šarović predlozio SM da prihvati incijativu „mali Šengen“

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, uputio je danas Savetu ministara BiH predlog za prihvatanje inicijative „mali Šengen“ i zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora.

Reč je o incijativi kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u celom regionu.

Deklaraciju o tome nedavno su u Novom Sadu potpisali predsedink Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama.

Oni su tom prilikom poručili da je ta inicijativa otvorena za sve zemje regiona koje su pozvali da im se priključe.

Cilj inicijative je uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine – CEFTA za sve zemlje Zapadnog Balkana, najdalje do 2021.

Inicijativa između ostalog predviđa mogućnost prelaska granica sa ličnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regiona.

Takođe, omogućiće se nesmetan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da prema podacima Svetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar Zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 miliona sati.

Stav ministra Šarovića je da Savet ministara BiH treba da podrži ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procenu da će njeno stupanje na snagu snažno uticati na ekonomski rast svih zemalja regiona, prenela je sarajevska N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.