Šarović: SDS će podržati predložene zaključke, mada je bilo mudrijih i boljih puteva

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da će poslanici ove stranke podržati zaključke povodom odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, mada ima drugačije vidjenje u vezi sa nekim pitanjima koje je na početku sednice predstavila predsednica RS Željka Cvijanović.

Obraćajući se poslanicima u Narodnoj skupštini RS, Šarović je ocenio da će SDS podržati zaključke, mada je bilo „boljih i mudrijih puteva“.

On je ocenio da se BiH „možda nalazi na pragu najveće političke krize“, dodavši da diskusiju treba usmeriti samo na Ustavni sud i njegovu odluku i izbeći pominjanje otcepljenja RS, kao i NATO put.

„Ova utakmica se vodi na domaćem terenu, ali teško će se rešiti bez diplomatije. RS je često ugrožavanja svojih interesa dočekivala nespremna. Velike reči često nisu pratile akcije istaknutih predstavnika već su donosile krizu“, ocenio je Šarović.

Poslanički klubovi srpskih stranaka prethodno su usaglasili osam zaljučaka, medju kojima i onaj da predstavnici RS u institucijama BiH obustave donošenje bilo kakvih odluka do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i izbora domaćih sudija i njegovog stupanja na snagu.

U zaključcima se „potvrdjuje privrženost“ Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, a Vlada RS zadužuje da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH s ciljem definisana granične linije izmedju dva entiteta, u skladu sa Aneksom 2 Opšteg okvirnog sproazuma za mir u BiH.

Takodje se navodi da su „Visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili poitički sistem, suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, koji je ugovor medjunarodnog karaktera“.

Prema zaključcima, Narodna skupština obavezuje sve institucije RS da „ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH“.

Predstavnici RS u zajedničkim organima o sprovodjenju zaljučaka treba da obaveste parlament RS u roku od dva meseca.

Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana je na zahtev predsednice RS Željke Cvijanović, a poslanici razmatraju „Informaciju o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH“.

Povod za sazivanje sednice je nedavna odluka Ustavnog suda BiH kojom je je vlasnik poljoprivrednog zemljišta država BiH, a ne entiteti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.