U trendu

SDA očekuje akciju Šmita na razrešenju krize

SARAJEVO – Šemsudin Mehmedović, poslanik Stranke demokratske akcije u Parlamentu BiH, kaže da očekuje od visokog predstavnika Kristijana Šmita „akciju“ u rešavanju krize u državi, a ako to ne uradi onda je, dodaje, situacija jasna – Dejtonsk sporazum više ne postoji.

Mehmedović je za sarajevsku N1 tv. rekao da je jučerašnja sednica pokazala da Zastupnički dom može da funkcioniše bez ucena bilo kog političkog faktora.

„Nije dobro ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini. Kriza je nastala nakon odluke bivšeg visokog predstavnika, a od novog očekujemo akciju, da odgovori zadacima koji su mu naloženi Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko to ne uradi Bosna i Hercegovina i njeni građani su prepušteni sami sebi, naveo je.

Ukoliko nema dejtonskog Ustava potpuno je, kaže, jasna situacija da više ne postoji Dejtonski mirovni sporazum i da je on stavljen van snage.

„Republika Bosna i Hercegovina je prihvatila Dejtonski sporazum pod uslovom da se u potpunosti implementira. Dejton se danas ne implementira, čak imamo da se potpisnice sporazuma prema BiH ponašaju kao prema ratnom plenu. Očigledno smo prepušteni sami sebi“, kaže Mehmedović.

Na pitanje da li je ovo vrhunac krize, Mehmedović kaže da kriza traje unazad 30 godina.

„Sigurno je da oscilira, nekad snažnije ili blaže. Ukoliko ova situacija duže potraje može doći do institucionalne krize u punom kapacitetu. Onda život staje, a ne sme stati. Mi ćemo učiniti sve da odblokiramo stvari u onoj meri koliko imamo ovlašćenja“, rekao je Mehmedović i dodao da SDA nikoga ne može naterati da prisustvuje sednicama.

Upitan da komentariše izjavu srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika, koji je nedavno u Beogradu rekao da je za Republiku Srpsku država Srbija, a ne BiH, Mehmedović kaže da je tom izjavom potcenio svoje sunarodnike.

„Takođe, potvrdio je da je izvođač radova i eksponent politike Vučića koji sebe od milja zove predsednikom svih Srba“, rekao je i dodao da je realizacija „projekat ‘srpski svet’ na sceni“.

„To je vrlo opasno, i da kažem otvoreno – ima fašističke elemente u svojoj suštini. ‘Srpski svet’ je nastavak Miloševićeve politike ‘svi Srbi u jednoj državi’. Nama je to poruka da za ostale nema mesta“, rekao je Mehmedović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.