najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

SDA pokušava da podrije stabilnost BiH

Republika Srpska je u najnovijem izveštaju SB UN optužila Stranku demokratske akcije Bakira Izetbegovića da pokušava da podrije stabilnost i funkcionalnost BiH, te ukazala na postupke vlasti RS koje će preduzeti s ciljem odbrane ustavnih i zakonskih prava u sklad sa Dejtonskim sorazumom.

RS je SB UN upoznala sa reformama koje su nužne za evropske integracije BiH.

U propratnom pismu, koje je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, navodi se da je Izvešataj upucen s ciljem da Srpska, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i aneksa koji su njegov sastavni deo, pomogne Savetu bezbednosti UN u predstojecoj debati o BiH.

“SDA pokušava da izazove krizu tako što napada legitimiteg Republike Srpske nastojanjima da zabrani obeležavanje dana nastanka Republike Srpske i ozbiljnim pretnjama nasiljem protiv Republike Srpske”, naveo je predsednik Dodik.

Ovakvi postupci SDA, ukazao je, deo su šireg obrasca podrivanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te saradnje izmedu entiteta i konstitutivnih naroda BiH.

Činjenica je, ističe se, da je SDA doprinela tome da se BiH pretvori u utocište džihadista, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju po BiH, Evropu i ostatak sveta, preneli su banjalučki mediji.

U drugom delu Izveštaja argumentovano su navedni nacini na koje Republika Srpska brani svoja ustavna i zakonska prava po osnovu Dejtonskog sporazuma i drugih zakona s ciljem održavanja ugovorima uspostavljenih politickih struktura i mira.

“Glasaci Republike Srpske nedavno su doneli ogromnu pobedu strankama vladajuce koalicije Republike Srpske, cime je poslata snažna poruka podrške Vladi Republike Srpske i njenim politikama, ukljucujuci ekonomske reforme i zaštitu prava koja su Republici Srpskoj data Dejtonskim sporazumom”, stoji u pismu.

Isto tako, dodaje se, glasaci u Republici Srpskoj nedavno su ucestvovali na referendumu o Danu Republike, prazniku Republike Srpske, na kom su se ogromnom vecinom izjasnili u prilog zadržavanja postojeceg datuma praznika.

Konstatovano je da, uprkos groznicavim tvrdnjama funkcionera SDA, referendum nije imao nikakve veze sa teritorijalnim integritetom BiH i organizovan je u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima.

“Referendum je bio korak ka izvršavanju odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike iz novembra 2015. godine, koja, kako se detaljno objašnjava u ovom izvještaju, ne može razumno da se tumaci kao zabrana Republici Srpskoj da obilježava dan svog osnivanja”, naglasio je Dodik.

Objašnjeno je i zašto su nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH netacni i pravno nevažeci.

U trecem delu Izvještaja naglašena je snažna podrška Republike Srpske integrisanju BiH u Evropsku uniju i ispituju se reforme koje su nužne za kontinuiran napredak.

U svom daljem radu na reformama, ciji je cilj rast privrede i napredovanje na putu evropskih integracija, Republika Srpska traži od clanova medunarodne zajednice da poštuju Dejtonski sporazum i podrže lokalne reformske inicijative u BiH.

Predsjednik Dodik, na kraju ističe, da je Republika Srpska uverena da BiH može biti stabilan i uspešan deo Evrope pod uslovom da se poštuje njena dejtonska struktura.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike