U trendu

SDA traži ponavljanje izbora u Srebrenici i Stocu

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je poništenje izbora u Srebrenici i Stocu, jer smatra da je u te dve opštine narušen kredibilitet izbornog procesa.

„Kolegijum SDA traži da se ponište izbori u Srebrenici, jer je grubo narušen kredibilitet izbornog procesa upadom pripadnika MUP-a RS u zgradu Opštine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal“, kazao je lider SDA Bakir Izetbegović posle sednice Kolegijuma SDA.

Sarajevski mediji su preneli da su time „flagrantno prekršene odredbe dva člana Izbornog zakona kojima su propisane isključive nadležnosti Opštinske izborne komisije u čuvanju izbornog materijala, utvrdjivanju i objedinjavanju zbirnih rezultata, te dostavljanju izbornog materijala CIK-u“.

„Ovakvo protivzakonito stanje trajalo je ceo dan i u tom periodu Opštinska komisija nije mogla vršiti svoje nadležnosti, čime je narušen legalitet lokalnih izbora u Srebrenici“, kazao je Izetbegović.

Po preliminarnim, nezvaničnim podacima, srpski kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić ima 2.200 više glasova više od protivkandidata Ćamila Durakovića koga su podržale bošnjačke partije.

U centru za brojanje Centralne izborne komisije (CIK) u Sarajevu danas su ponovo brojani glasovi s nekoliko spornih glasačkih mesta u Srebrenici, ali nisu utvrdjene veće nepravilnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.