U trendu

SDP neće podržati Djukanovićevu vladu na glasanju o poverenju

Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore odlučila je danas da neće podržati vladu premijera Mila Djukanovića na glasanju o poverenju u parlamentu, zakazanom za ponedeljak 25. januar.

To je jednoglasni stav predsedništva i glavnog odbora partije koji su danas zasedali u Podgorici. SDP je koalicioni partner Djukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS).

Predsednik SDP Ranko Krivokapić kazao je novinarima da je inicijativa za glasanje o poverenju vladi „pokušaj rušenja parlamentarnog dijaloga i sprečavanje postupka smirivanja krize u Crnoj Gori“.

Raspravu o poverenju vladi inicirao je premijer Milo Djukanović. Njegova DPS i SDP su već 18 godina u izvršnoj vlasti zajedno, ali je poslednjih godina vladajući savez u ozbiljnoj krizi.

Krivokapić u parlamentu predvodi dijalog sa opozicijom i DPS-om o izbornim pravilima za parlamentarne izbore ove godine.

Krivokapić je ocenio da je vlada danas „izgubila legitimitet“, jer je ne podržava koalicija koja je 2012. na izborima dobila mandat.

Demos Miodraga Lekića, URA Žarka Rakčevića i Demokrate Alekse Bečića, deo opozicije koji učestvuje u dijalogu o izbornim pravilima zapretio je danas prekidom tog dijaloga u slučaju da Djukanovićeva vlada dobije poverenje. Oni traže formiranje prelazne vlade koja bi organizovala te izbore i ne isključuju mogućnost bojkota institucija, izbora i protesta u slučaju da Djukanovićeva DPS to odbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)