U trendu

SDSM kao i VMRO DPMNE oglasom traži kandidata za predsednika Makedonije

Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) objavio je danas oglas kojim traži kandidata za predsednika države, kojeg će suprotstaviti na oglasu izabranom kandidatu opozicione VMRO DPMNE.

U otvorenom javnom pozivu SDSM za „samokandidovanje kandidata“ za predstojeće izbore za predsednika Makedonije postavljena su četiri kriterijuma koje kandidati treba da ispune, medju kojima da „bude sposoban za obavljanje visokih državničkih funkcija“.

Od budućeg predsedničkog kandidata SDSM se traži i da uživa poverenje članstva i simpatizera te stranke, da bude ličnost koja će na najbolji način otelotvoriti politiku SDSM-a i da radi na ostvarenju strateških prioriteta Makedonije – članstva u EU i NATO.

Rok za podnošenje kandidatura je 19. februara, a predsednički kandidat SDSM, kako je ranije najavljeno, biće izabran na kongresu 3. marta.

U javnosti se nezvanično za kandidate SDSM-a za predsednika Makedonije spominje dvoje visokih stranačkih funkcionera – ministarka odbrane Radmila Šekerinska i ministar policije Oliver Spasovski. Takodje se spominju i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov i nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski koji nisu članovi partije.

Prvi krug predsedničkih izbora planiran je za kraj aprila i drugi krug, ako bude potreban, za početak maja. Predsednik makedonske skupštine Talat Džaferi je najavio da će ih raspisati najkasnije 8. februara.

Na javni poziv za kandidata VMRO DPMNE za predsednika Makedonije koji je ta stranka objavila 4. januara, prema informacijama medija, javilo se osam kandidata, a konačna odluka će biti doneta na stranačkoj konvenciji 16. februara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.