U trendu

SDSM neće dozvoliti održavanje izbora 5. juna

Socijademokratski savez Makedoniije (SDSM) neće učestvovati, niti će dozvoliti održavanje vanrednih parlamentarnih izbora 5. juna,  izjavio je danas lider najveće opozicione stranke u toj zemlji Zoran Zaev.

Zaev je, na sastanku sa holandskim ambasadorom Vilijemom Vauterom Plompom, ocenio da su izbori zakazani za 5. jun neregularni i istakao da su u Makedoniji izbori mogući samo kad bude pročišćen birački spisak i sprovedene medijske reforme.

Zaev i Plom su, kako je saopštio SDSM, razgovarali o političkoj krizi u Makedoniji, o odluci o održavanju izbora 5. juna i o spornoj odluci makedonskog predsdednika Djordja Ivanova da abolira političare protiv kojih se vode postupci.

Kako se dodaje, lider SDSM i holandski ambasador u Makedoniji su zajednički konstatovali da „gaženje Dogovora iz Pržina nosi zemlju prema rizičnim i štetnim posledicama“.

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski danas pre podne je raspisao vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji za 5. jun, iako je najveća opoziciona stranka SDSM i ranije tražila njiihovo odlaganje.

Veljanovski je, kako se ističe, izrazio uverenje da će se vanredni parlamentarni izbori održati u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da će svi gradjani 5. juna moći da ostvare svoje pravo da glasaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar