U trendu

SDSM odlučio da Zaev bude mandatar

Centralni odbor Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) danas je lidera te stranke Zorana Zaeva jednoglasno izabrao za mandatara i ovlastio ga da pregovara o formiranju nove makedonske vlade.

Kako su preneli mediji, očekuje se da Zaev, koji je obezbedio parlamentarnu većinu, u ponedeljak mandat za formiranje vlade formalno zatraži od predsednika Makedonije Djordja Ivanova, ali u saopštenju koje je izdato nakon sednice nije navedeno kada će to uraditi.

Na sednici najvišeg tele SDSM-a Zaev je dočekan aplauzom i ovacijama i dobio je podršku svih članova Centralnog odbora.

Ta odluka je doneta pošto je najveća albanska stranka DUI Alija Ahmetija kasno sinoć objavila da će sa svojih 10 poslanika podržati Zaeva da dobije mandate za pregovore o formiranju koalicione vlade, čime je lider SDSM sakupio 67 potpisa od 120 poslanika u Sobranju.

Potrparol DUI  Bujar Osmani rekao da to ne znači dogovor o koaliciji, već da će u toj stranci u ponedeljak odlučiti da li će biti deo vlade ili će otići u opoziciju i podržati manjinsku vladu.

Zaevu su, prethodno, podršku za formiranje parlamentarne većine obećale dve manje albanske partije  –  Koalicija za Albance i Besa.  

Lider SDSM je najavio da će nova vlada Makedonije biti formirana početkom marta, dok je njegov glavni rival, predsednik VMRO DPMNE Nikola Gruevski, rekao da će njegova partija „preduzeti mere“ protiv te vlade i najavio da su mogući i nemiri, jer ne može da kontroliše članstvo koje je nezadovoljno takvim razvojem dogadjaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar