U trendu

SDSM:U toku ozbiljni razgovori za stabilnu vladu

SKOPLJE – Vladajući Socijaldemokratski savez u Severnoj Makedoniji kaže da se vode ozbiljni razgovori sa ciljem obezbeđivanja stabilne parlamentarne većine sa punim, četvorogodišnjim stabilnim mandatom, saopštili su iz te stranke.

U petak je kranji rok kada predsednik treba da dodeli mandat za formiranje vladu parlamentarnoj većini.

„Nova parlamentarna većina obezbediće stabilnu vladu koja se ubrzano kreće na evropskom putu, vladu posvećenu ekonomiji, pravdi i borbi sa virusom kovid. Vlada koja će otvoriti pregovore o učlanjenju sa Evropskom unijom i vlada koja će sa svakim otvorenim poglavljem uvoditi novi evropski standard za bolji život“, naglašava se u saopštenju.

Nakon prevremenih izbora održanih 15. jula, prošlog utorka, 4. avgusta kontituisano je makedonsko Sobranje, kada je počeo da teče i rok od deset dana za formiranje parlamentarne većine, nakon čega predsednik treba da dodeli mandat za formiranje vlade.

Prema makedonskom Ustavu, mandatar ima rok od 20 dana od dana dodele mandata da u Sobranju podnese program i predlog sastava nove vlade.

Na prevremenim izborima u toj zemlji vladajući Socijaldemokratski savez je osvojio 46 mandata, opozicioni VMRO-DPMNE 44, albanska DUI 15, Alijansa za Albance i Alternativa 12, Levica dva i Demokratska partija Albanaca jedno poslaničko mesto.

Prošle nedelje u makedonskim medijima se pojavila vest o tome da su se albanski DUI predvođena Alijem Ahmetije i opozicioni VMRO-DPMNE dogovorili za sastav vlade, pri čemu bi jednu godinu tu vladu predvodio premijer Albanac, dok ostale tri godine funkcioneri iz redova makedonske VMRO-DPMNE.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.