U trendu

SE: BIH preti još jedna sramota

SARAJEVO – Ministarstvo inostranih poslova BiH tehničkom mandatu podsetilo je danas da je ponedeljak, 24. jun, poslednji rok za dostavljanje liste članova parlamentarne delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Kako se navodi u saopštenju Minsitarstva, BiH će, ako bude propuštena i ova dodatna i poslednja šansa, biti jedina od 47 zemalja članica Saveta Evrope koja neće učestvovati u radu njegovog parlamenta, prenose Nezavisne.

„Ako se to desi, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posledice za evropski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Parlamentarna skupština BiH, koja je jedina nadležna za taj posao i za njega snosi punu odgovornost, zanemaruje interese naroda i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, jer izabrani poslanici i delegati neće moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, poput izbora novog generalnog sekretara Saveta Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

U Ministarstvu BiH ističu da izbor novog Saveta ministara nije ni na koji način povezan sa izborom ove delegacije.

Podseća se da nakon izbora 2010. godine Savet ministara nije bio formiran 16 meseci, ali je parlamentarna delegacija na vreme određena i nesmetano je učestvovala u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, što je rezultiralo intenziviranjem dobre saradnje BiH i Saveta Evrope.

„Ako BiH propusti i poslednji rok, šteta i negativne posledice biće još veće, jer je Komitet ministara Saveta Evrope na sednici u Helsinkiju 17. maja stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da na odgovarajući način poštuje svoje obaveze i da je privržena evropskim vrednostima i standardima ove najveće evropske međunarodne organizacije“, piše u saopštenju.

Istovremeno, Ministarstvo poziva rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da iskoristi nekoliko preostalih dana i imenuje delegaciju, jer „međunarodni ugled BiH i interesi naroda u oba entiteta ne smeju da budu taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar