U trendu

Šeparović: Nećemo se mešati gde će biti inauguracija

ZAGREB – Ustavni sud se neće mešati gde će i na koji način biti održana inauguracija izabranog predsednika Zorana Milanovića, izjavio je danas predsednik tog suda Miroslav Šeparović.

On je na taj način odgovorio i bivšem predsedniku Ivi Josipoviću, koji je rekao da treba videti reakciju Ustavnog suda na odluku Milanovića da ceremonija zakletve bude održana na Pantovčaku, umesto na Markovom trgu.

„Izabrani predsednik ima pravo da odredi mesto inauguracije i mi ćemo tu odluku poštovati. Za Ustavni sud je jedino bitno da se položi zakletva“, izjavio je Šeparović za Hinu.

Dodao je da Ustavni sud nema ništa s određivanjem mesta inauguracije.

„Za Ustavni sud je samo bitno da se pre preuzimanja dužnosti zakletva položi pred predsednikom Ustavnog suda kako to nalaže Ustav, odnosno pred Ustavnim sudom kako govori zakon. Bitno je i da se zakletva u tekstu položi onako kako je to određeno zakonom“, izjavio je Šeparović.

Šeparović napominje da bi voleo da svi članovi Ustavnog suda prisustvuju inauguraciji , a gde će to biti i na koji način, to je stvar izabranog predsednika.

„Nama nije nikakav problem da dođemo na Pantovčak“, kazao je Šeparović.

Josipović je za zagrebačku N1 tv ranje rekao da ne zna da li će Utavni sud pristati na inauguraciju na Pantovčaku, jer, kako je rekao, čin inauguracije nije predsednikova fešta, već je državni ritual koji nosi određenu simboliku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.