U trendu

Sergije: Rušenjem hrama podstaknuta mržnja Srba i Bošnjaka

BANJALUKA – Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije kaže da bi se reklo da su svi rekli „da“, da bi pravo pogazilo pravdu, da bi inat nadvladao razum, da bi surovi prizori rušenja hrama u Konjević Polju u ovoj, kako ističe, nesrećnoj zemlji (BiH) dodatno podstakli bratomržnju Srba i Bošnjaka.

Episkop ukazuje da se rušenje pravoslavne crkve u Konjević Polju pretvorilo u senzaciju i spektakl ludila, a u kojem niko nije pobedio.

Ukazuje i da su pravo i pravda vekovima u raskoraku i da ono što je po pravu najčešće nije po pravdi, naročito ne onoj Božjoj kojoj je u temelju ljubav, a ne inat, interes ili dokaz premoći jačih nad slabijima.

U besedi objavljenoj na internet stranici, vladika ističe da niko ne osporava činjenicu da je hram podignut bespravno, na tuđoj zemlji, bez volje vlasnika.

Smatra, međutim, da je mogglo drugačje, da se htelo, da je, kako kaže, bilo zrna ljubavi prema ovoj zemlji, prema jednom i drugom narodu, ali je trijumfovao inat, koji će poroditi sve osim dobrosusedskih odnosa dva naroda.

“ Ako je ovde trijumfovalo pravo nad pravdom, opravdano se postavljaju pitanja hoćemo li rušiti džamije podignute na temeljima pravoslavnih hramova, takođe bespravno i mimo volje pređašnjih vlasnika? Hoćemo li rušiti zadružne domove sagrađene od ostataka porušenih manastirskih i parohijskih hramova? Hoćemo li rušiti objekte podignute na crkvenoj zemlji koje su gradili Turci, Austrougari, ali i oni u vremenu SFR?“, upitao je vladika Sergije.

Upitao je i zašto belosvjetski moćnici ne nalože rušenje minareta na Svetoj Sofiji.

Ili su, kaže, možda oni izgrađeni po zakonima, u skladu sa svetskim pravnim standardima.

„U tom istom carigradskom hramu danas se ne služi Sveta liturgija, već se klanjaju namazi, uči ezan, a na nama se trenira pravo kojeg, suštinski, odavno nema“, naveo je, između ostalog vladika Sergije, uz oceu da je rušenje hrama u Konjević Polju najogoljeniji simbol nesreće u ovoj zemlji.

„Dok jedni likuju i slave, pravdajući to pobedom prava, drugi sa bolom i tugom posmatraju nemile scene rušenja pravoslavne bogomolje čija je jedina svrha i smisao da se u njoj slavi Gospod, Otac svih, pa i nesrećnih Srba i Bošnjaka“, naveo je vladika Sergije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.