U trendu

Šetnja gradjana Banjaluke pod prismotrom jakih policijskih snaga

Oko stotinu gradjana Banjaluke večeras je, uprkos policijskim upozorenjima i pretnjama, prošetalo centrom grada.

Grupa „Slobodni Gradjani Banjaluke“ na svojoj fejsbuk stranici ranije su najavili da će večeras u 18.30 biti održana mirna šetnja od Narodnog pozorišta do Gradskog mosta.

Već oko 18 časova oko zgrade Narodnog pozorišta bile su rasporedjene jake policijske snage, pa su gradjani koji se svako veče okupljaju u porti hrama Hrista Spasitelja, gde pale sveće za ubijenog mladića Davida Dragičevića, od crkve krenuli prema Gospodskoj ulici i Trgu Krajine.

Na samom početku Gospodske ulice zaustavila ih je policija i upozorila ih da će „primeniti zakon, jer šetnja nije najavljena“.

Gradjani su, ipak, otišli do Trga Krajine, gde su ih takodje dočekali policajci kojima je komandir rekao: „Presretnite ovu grupu i razbijte“.

Učesnici šetnje su se potom razišli u parove i ponovo krenuli Gospodskom ulicom, završavajući mirnu šetnju ispred Palate republike.

Neki od gradjana su legitimisani, kao i dvoje novinara, novinarka portala e-Trafika Vanja Stokić i novinar Dnevnog avaza Goran Dakić.

U Policijskoj upravi Banjaluka večeras od 17 časova traje informativni razgovor šest osoba koje od samog početka podržavaju porodicu ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Na informativni razgovor pozvani su Velimir Jakovljević, Željko Dabić, Vladimir Panić, Ozren Perduv, Dušanka Srdanović i Vladinka Tomičić.

Prema zapisniku koji je dobio jedan od saslušanih, oni se terete za narušavanje javnog reda i mira 27. januara ove godine, prilikom, kako su naveli, „organizovanja i održavanja nenajavljenog skupa“.

Oni se terete za „izazivanja buke i galame“.

Neki od onih koji su na informativnom razgovoru hapšeni su 30. decembra, a neki su privodjeni više puta posle velikog skupa „Pravda za Davida“ tog dana, pod optužbom da su narušavali javni red i mir, dok se Željko Dabić, zajedno sa narodnim poslanikom Draškom Stanivukovićem i Davorom Dragičevićem, ocem ubijenog Davida Dragičevića, tereti za navodni pokušaj „državnog udara“.

Mladić David Dragičević nestao je 18. marta prošle godine, a njegovo telo nadjeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas.

Policija je prvobitno tvrdila da je njegova smrt „zadesna“, a na konferenciji za novinare 26. marta visoki funkcioneri MUP RS su pokušali kriminalizovati mladića, nazivajući ga narkomanom i lopovom.

Taj dan održan je prvi skup „Pravda za Davida“.

Okružno tužilaštvo Banjaluka kasnije je otvorilo istragu o ubistvu 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

Roditelji ubijenog mladića od samog početka tvrde da su otmicu i ubistvo njihovog sina organizovali pripadnici MUP RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)