U trendu

SFF dobitnik nagrade Prvaka regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi u 2016. godini

Mirsadu Purivatri, direktoru Sarajevo Film Festivala (SFF), večeras je u Sarajevu generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović uručio nagradu za Prvaka regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi za 2016. godinu.

„Od ratne 1993. godine do danas SFF je uspeo da prikaže nasmejano i lepo lice Sarajeva i cele BiH, i to lice treba da usreći sve nas na Zapadnom Balkanu. Tih nekoliko dana, kada se održava SFF, je možda najlepša nedelja u godini, jer je tada Sarajevo centar kulture“, kazao je Svilanović.  

Direktor SFF Mirsad Purivatra je rekao da nagrada obavezuje, dodavši da je SFF uvek bio otvoren za dijalog, toleranciju i saradnju.

„Mi se ne možemo zatvarati, mi se moramo otvarati. SFF je danas prihvaćen od biznismena, ljudi iz sveta filma, turista… SFF je podrška autorima iz regiona i to je veličina ovog Festivala“, istakao je Purivatra.

SFF je, kao vodeći i najveći filmski festival u Jugoistočnoj Evropi i medju većima u Evropi, istaknut zbog kontinuiranih napora na promociji regionalnih filmskih dostignuća i talenata, i zbog posvećenosti razvoju i rastu, čime je postao delom svetske filmske scene, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Program CineLink i Sarajevo Talent kampus u sklopu SFF-a, navodi se dalje, doprinose unapredjenju regionalne saradnje na polju umetnosti, te vode medjusobnoj toleranciji i razumevanju u Jugoistočnoj Evropi i van nje.

Nagrada Prvak regionalne saradnje priznanje je pojedincu ili instituciji za koju Veće za regionalnu saradnju i njegov generalni sekretar smatraju da su tokom prethodne godine najviše doprineli razvoju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

To je godišnja nagrada, uvedena 27. februara 2013. godine, povodom pete godišnjice Veća.

Sarajevo Film Festival osnovan je 1995. godine i jedan je od najeminentnijih filmskih festivala u Jugoistočnoj Evropi. Održava se redovno, svake godine, i prosečno ga poseti 100 hiljada ljubitelja filma.

Svojim prisustvom SFF su uveličali i svetski poznati muzičari i glumci Bono Voks, Morgan Friman, Žerar Depardje, Džon Malkovič.

U dodatnim nastojanjima da se podstakne razvoj mladih filmskih talenata, svake godine se u okviru SFF-a dodeljuje jednogodišnja stipendija Fondacije Katrin Kartlidž, koja, osnovana u znak sećanja na britansku glumicu, podržava nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha.

Prvi lauerat Veća za regionalnu saradnju bio je Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA 2006, a posle njega dobitnici nagrada bili su Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija u Jugoistočnoj Evropi (SEECEL) i Sekretarijat Energetske zajednice (EnC).

Dobitnik nagrade prošle godine bio je Evropski fond za Balkan (EBF).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.