U trendu

Sijarto: Dovršiti pristupne pregovore sa Srbijom do 2020.

Rast tenzija na zapadnom Balkanu predstavlja ozbiljan rizik po bezbednost Mađarske, upozorio je danas šef diplomatije te zemlje Peter Sijarto i dodao da je iz tog razloga potrebno ubrzati evropske integracije tih zemalja, uključujući završetak pristupnih pregovora sa Srbijom do 2020.

„Mađarska poziva Evropsku uniju da preduzme dva koraka. Prvi je da ubrza integraciju zemalja zapadnog Balkana. Blok mora da dovrÅ¡i pristupne pregovore sa Srbijom do 2020. godine“, istakao je Sijarto na StrateÅ¡kom forumu na Bledu, a prenela je agencija MTI.

On je objasnio da bi zbog aktuelnih graničnih sporova, jačanja verskog ekstremizma i rasta pretnje od terorizma u jugoistočnom susedstvu EU, nije nemoguće da će Evropu na jesen zahvatiti novi talas migranata.

„Zato nestabilnost na zapadu Balkana predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik za Mađarsku“, rekao je Sijarto i dodao da bi, ako region ostane nestabilan, veliki talas migranata lako mogao da se probije i za samo nekoliko sati dospe do juÅŸne granice Mađarske.

Sijarto je istakao da Mađarska ne moÅŸe sama da zaustavi migrantski talas i da joj je potrebna pomoć EU i zato je zatraÅŸio da EU preduzme neke mere.

U sklopu zahteva za ubrzanje evropskih integracija, on je dodao i da Crna Gora treba da se priključi EU nakon što je pristupila NATO-u i pozvao je Uniju da započne pristupne pregovore sa Makedonijom što je pre moguće.

„Ukoliko propustimo da integriÅ¡emo zapadni Balkan u EU, onda će centralnoevropski region biti potpuno ranjiv sa juga“, rekao je Sijarto.

Drugi korak u cilju sprečavanja krize je da članice EU podrşe zemlje zapadnog Balkana tako da one mogu da izdrşe priliv migranata na toj ruti.

Sijarto je dodao da će Mađarska nastavljati da podrÅŸava te zemlje u njihovim naporima za zaÅ¡titu granice, jednako kao Å¡to je to radila tokom protekle godine.

Mađarski ministar je istakao da je njegova zemlja dosad poslala viÅ¡e od sto policajaca u misiju zaÅ¡tite granice u Makedoniju, dodajući i da je Srbija takođe zatraÅŸila pomoć od Mađarske u zaÅ¡titi svoje juÅŸne granice.

„Mađarska će pomoći Srbiji“, rekao je Sijarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar