U trendu

Sijarto: Madjarska najglasnije podržava integraciju Makedonije u EU i NATO

Ministar spoljnih poslova i trgovine Madjarske Peter Sijarto je danas u Skoplju izjavio da njegova zemlja najglasnije podržava napora Makedonije za integraciju EU i NATO.

Na zajedničkoj konferencini za novinara sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovom, Sijarto je istakao da je za Madjarsku „nezamislivo“ da sledeći samit NATO bude bez pitanja proširenja članstva, i da želi da EU februara iduće godine odredi datum za početak pregovora o prijemu Makedonije.

Madjarska podrška Makedoniji se, kako je objasnio, temelji na tri osnova, od kojih su dva iz sigurnosna, a odnose se i na migrantsku krizu koju Madjarska smatra za naveću pretnju Evropi u protekloj deceniji i ima potrebu da zaštiti granice.

„Madjarska će i dalje da Makedoniji i zemljama Zapadnog Balkana pruža podršku i zna razliku izmedju mirnog stanja u regionu, i nemirnog stanja. Želimo da ovaj region bude miran, želimo da Zapadni Balkan bude miran, želimo da Zapadni Balkan bude izbor i sredstvo za dalji evropski razvoj, umesto rizik za Evropu“, rekao je Sijarto.

Po njegovim rečima, stanje na Zapadnom Balkanu može da se prevazidje njegovom integracijom u NATO i EU.

Ministar Dimitrov je zahvalio za podršku Madjarske i istakao da je Makedonija čvrsto rešena da uradi sve da ne propusti „sledeći voz za Evropu“ koji se, kako je rekao, „otvara“ 2018. godine.

„Za kratko vreme smo uspeli da unesemo novi kvalitet u odnose sa EU. Upoznao Obavestio sam Sijarta o politici dobrosusedstva i našom investicijom u dobre odnose sa susedima“, dodao je Dimitrov.

Ministri Makedonije i Madjarske su razgovarali i o poboljšanju ekonomske saradnje.

Sijarto će se tokom jednodnevne posete Skoplju, po najavi, sastati s premijerom Zoranom Zaevom, predsednikom Djorjdjem Ivanovom i s predsednikom makedonskog parlamenta Talatom Džaferijem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.