U trendu

Sinčić pozvao Plenkovića da podnese ostavku

Čelnik opozicione parlamentarne stranke Živi zid, Ivan Vilibor Sinčić, pozvao je premijera da podnese ostavku i raspiše izbore, nakon što su danas objavljeni novi inkriminišući mejlovi, koji, kako je rekao, ukazuju da je Andrej Plenković „sve znao” i da je učestvovao u radu Borg grupe koja je pisala Lex Agrokor.

Sinčić kaže da novoobjavljeni mailovi jasno pokazuju da je premijer sve znao i da stoga očekuje da će i današnji mailovi biti predmet istrage USKOK-a.

„Ovo jasno pokazuje da je gospodin Plenković sve znao. Sve je znao. Ne samo da je znao, nego je i učestvovao u radu Borg grupe tako da je organizovao sastanke i bio na njima”, rekao je on novinarima u Saboru.

Još je skandaloznije, kaže, što se vidi iz prepiski da grupa Borg radi besplatno, pa da će onda, posle, kao konsultanti, sve to nadoknaditi i naplatiti.

Sinčiću je neverovatno da se premijer, kao pravnik, postavio tako – da u tome nije video sukob interesa, da nije video korupciju, opasnost za svoju vladu.

„To je jednostavno neverovatno. Za ne poverovati”, ustvrdio je Sinčić.

Smatra da nova objavljena korespondencija grupe Borg pokazuje da je Plenković „jedan novi (Ivo) Sanader”.

„Pokazuje nam da su godinu dana lagali, prikrivali, zataškavali. Da su pokušali prvo ignorisali i ismejali celu ovu situaciju, vređajući inteligenciju hrvatskih građana i kolega zastupnika”, kazao je Sinčić.

Plenkovića je pozvao da podnese ostavku i raspiše izbore.

„Nemojte više da sramotite ni Hrvatsku, ni vladu, ni sebe. Napravite što je časno, dajte ostavku, “idite za gospođom Dalić, raspišite nove izbore, da se oslobodimo ovih korumpiranih zastupnika ovde u saboru”, poručio je Sinčić.

Ostavku Martine Dalić smatra demokratskim iskorakom

Izrazitim demokratskim iskorakom smatra što je ostavku na mesto potpredsjednice vlade i ministarke privrede dala Matina Dalić, koja je zajedno sa grupom Borg radila na pripremi Lex Agrokora, a ministra finansija Zdravka Marića pozvao je da učini isto jer je „takođe sve znao i lagao”.

Aktivniju ulogu u celom slučaju, odnosno u borbi protiv korupcije, očekuje od predsednice Kolinde Grabar-Kitarović jer je jedna od njenih dužnosti, ističe, da brine za usklađenost rada institucija. „Znam da joj nije lako, to je njena vlada, Plenković joj je kolega iz stranke. Međutim, neka stavi javni interes ispred privatnog”, poručuje Sinčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.