U trendu

Sipa u Pavlović banci tražila podatke o kreditu Dodiku

Direktorka Pavlović banke u Bijeljini Ružica Janković potvrdila je da su inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) danas ponovo u sedištu banke tražili informacije u vezi s istragom o kreditu koji je ta banka dala predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.

„Predmet njihove posete je isti kao i prethodni put, s tim da su ovaj put tražili više dodatnih informacija i banka je na raspolaganju da im to omogući“, rekla je Janković.

Ona je navela da su zaposleni u banci, koji su zaduženi za pojedine sektore, bili u kontaktu s istražiocima i njihova saradnja je bila obostrano korektna, preneli su banjalučki mediji.

„Njima je već dostavljena dokumentacija koju su tražili, sasvim korektno i profesionalno su odradili svoj posao i mi smo na isti način udovoljili zahtevima“, istakla je Jankovićeva.

Ona je navela da Pavlović banka radi nesmetano, kao i svakog radnog dana.

Sipa je prethodno, 18. novembra prošle godine, iz Pavlović banke odnela deo dokumentacije u vezi sa Dodikovim kreditom.

Pripadnici Sipe danas su ponovo ušli u poslovnice Pavlović banke u Bijeljini i njenim filijalama u Banjaluci i Doboju, kao i na još dve lokacije na području Bijeljine.

„Pretresi se vrše po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, a uz naredbu Suda BiH. Na terenu se nalaze inspektori i osoblje Tužilaštva BiH, koji koordinišu rad policijskih službenika u potrazi za dokumentacijom“, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

U saopštenju se dodaje da se pretresi dokumentacije vrše u okviru istrage „u vezi krivičnog dela finansijskog kriminala“.

„Nakon pretresa, određena dokumentacija biće oduzeta u svrhu dokaznog materijala. U ovom trenutku, ne možemo dati više informacija za javnost“, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Srpska demokratska stranka je u novembru podnela krivičnu protiv Dodika i više rukovodilaca u Pavlović banci zbog toga što je, kako je navedeno, Dodiku omogućeno da 2008. godine, u vreme kada je bio premijer RS, od te banke dobije kredit u iznosu od 750.000 evra za kupovinu vile u Beogradu, a da je kasnije taj kredit banka otplaćivala u zamenu za određene protivusluge.

U prijavi je navedeno da je Dodik godinu dana ranije za 750.000 evra kupio vilu od Komercijalne banke, koja je bila vlasnik tog objekta, i da mu je navodni kredit od Pavlović banke bio potreban kako javnost ne bi postavljala pitanje porekla novca kojim je kupio vilu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar