U trendu

Sirijski migrant i dalje u potrazi za petogodišnjom ćerkom

ZAGREB – Sirijski migrant koji već 13. dan traga za svojom 5-godišnjom devojčicom Allsom nije lagao dok je opisivao dvodnevno putovanje iz Bihaća preko Velike Kladuše na šire područje Plitvičkih jezera, pa tako nije izmislio ni GPS koordinate koje je naveo kao lokaciju na kojoj je poslednji put bio u kontaktu s grupom Iračana koja mu je čuvala dete dok je otišao u obližnju prodavnicu po namirnice.

Zagrebački Jutarnji list piše da se to, nažalost, ne može reći i za hrvatsku policiju koja je u svom saopštenju utvrdila da su objavljene koordinate lažne jer “označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 km od sela”.

Odgovor na pitanje kako im se mogla dogoditi takva greška još se čeka, piše ovaj zagrebački dnevnik.

Tačna je verzija nesrećnog migranta, jer koordinate 44°56’58.7N, 15°38’31.9E označavaju lokaciju na samom rubu autokampa Korana smeštenog u selu Selište Drežničko, na desnoj obali kanjona Korane.

Selo Smoljanac u kojemu je policija u nedelju istraživala njegovu priču nalazi se petstotinjak metara dalje, odnosno samo na drugoj obali reke.

Otac devojčice, dakle, uopše nije bio u Smoljancu, već na drugoj obali i drugom selu. Nesreća je u tome što je Selište Drežničko u opštini Rakovica, odnosno u Karlovačkoj županiji koju kontroliše karlovačka policijska uprava.

Koordinate su ključni, ali ne i jedini dokaz koji potkrepljuje njegovu priču.

Prema informacijama do kojih su došli novinari Jutarnjeg lista, sasvim je izvesno da je Sirijca pokupila policija i deportovala ga nazad u BiH, ali ne lička, već karlovačka.

Sledom toga lička policija od osoblja trgovine u Smoljancu nije ni mogla da sazna korisne informacije o slučaju, pa su saopštili da su “netačni navodi o postupanju u navedenoj trgovini”, ali mogla je karlovačka policija – ali je ona slučaj nije ni istraživala, iako je mogla da proveri četiri marketa u istom tom krugu od tri kilometra.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je ranije da je hrvatska policija, čim je dobila tu vest, kontaktirala i bosanskohercegovačku policiju, ali i sve ili barem one za koje su procenili i koji su već u javnom prostoru komunicirali da imaju nekakva saznanja.

“Hrvatska je policija, uprkos tome što joj takav događaj nije bio prijavljen, poduzela sve što je mogla u tom slučaju i provela interno informiranje svih nadležnih tela unutar svojih službi bez obzira na to što događaj nije bio prijavljen ni pojedinačno ni od policije u BiH”, izjavio je Božinović.

Sirijac je, naime, s kćerkom Allsom u Hrvatsku ušao s teritorije Bosne i Hercegovine, iz područja Velike Kladuše.

U lokalnoj trgovini blizu Plitvica ga je prema njegovom kazivanju, uhvatila hrvatska policija, strpala u auto i vratila nazad u Bosnu. Rekao sam im da mi je tu kćer, molio ih da nas ne razdvajaju.

Nisu mi verovali, ispričao je Sirijac, koji je putem Tvitera i drugih društvenih mreža poslao očajnički poziv u pomoć da mu se pomogne da pronađe petogodišnja kći Allsa koja je ostala u Hrvatskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.