U trendu

Siriza sedam odsto ispred Nove demokratije

Posle prebrojavanja 29 odsto glasova sa današnjih prevremenih izbora u Grčkoj, po zvaničnim rezultatima vodi levičarska i do avgusta vladajuća stranka Siriza, sa 35,3 odsto glasova.

Siriza time dobija 144 mesta među ukupno 300 poslanika Skupštine Grčke, dok bi joj za samostalnu vlast bilo potrebno bar još sedam mesta.

Na drugom mestu po zvaničnim rezultatima koje večeras objavljuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, nalazi se konzervativna Nova demokratija sa 28,1 odsto glasova i 75 poslaničkih mesta.

Treća je, kako se po predizbornim anketama i očekivalo, neonacistička partija „Zlatna zora“ sa 7,2 odsto glasova i 19 poslaničkih mesta.

Tek četvrti je nekada vladajući socijalistički PASOK sa 6,4 odsto glasova i 17 poslaničkih mesta, peta je Komunistička partija Grčke sa 5,5 odsto glasova i 15 poslaničkih mesta, a šesta centristička stranka „To potami“ (Reka) sa 3,8 odsto glasova i 10 poslaničkih mesta.

Sa 10 poslaničkih mesta je i desničarska partija „Nezavisni Grci“ – koalicioni partner Sirize u donedavnoj vladi, koja je osvojila 3,7 odsto galsova.

Sledi marginalna stranka desnice koja postoji decenijama i povremeno ulazi u Skupštinu – „Savez centrista“ (Enosi kentroon) sa 3,51 odsto glasova i deset poslaničkih mesta.

Ulazak u Skupštinu za šta je izborni prag tri odsto, nije izvestan za letos otcepljenu frakciju Sirize – „Narodno jedinstvo“ (Laiki enotita, 2,8 odsto), dok je pet stranaka još manjih od nje, osvojilo po manje od jednog procenta glasova.

Na današnjim izborima je, po dosadašnjim podacima, glasalo svega 54,7 odsto birača što je desetak procenata manje nego na prethodnim, januarskim koji su takođe bili prevremeni i jedni od izbora s najmanjim odzivom glasača u istoriji Grčke.

Praznih i nevažećih lstića je bilo svega 2,44 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.