U trendu

Širokotrupni avion Er Srbija sleteo na „Franju Tuđmana“

U ranim jutarnjim satima i zvanično je počelo komercijalno poslovanje novog putničkog terminala zagrebačkog aerodroma „Franjo Tuđman“, a u 8,30 sleteo je i avion Er Srbije iz Beograda sa širokotrupnim avionom A330.

Ovo je prvi put da je jedan tako veliki putnički avion sleteo na zagrebački aerodrom.

Inače, nakon više od 35.000 različitih testiranja novog terminala, uključujući i testna sletanja i poletanja aviona s putnicima u zadnjih desetak dana, u utorak rano ujutro, u 5,50 sati, s novog je terminala je poletio prvi avion u redovitom prometu, iz Zagreba za Dubrovnik nacionalnog prevoznika Kroacija erlajnz, koji će u toj luci činiti oko 55 posto ukupnog prometa.

Na zagrebački aerodrom će dolaziti avioni još 22 aviokmpanije, među kojima Katar ervejs, cijim letom je jutros u Zagreb sleteo prvi avion na novi terminal, preneli su hrvatski mediji.

Gradnja novog terminala trajala je tri godine i dovršena je u planiranom roku, te je to i najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih deset godina u koji je uloženo oko 300 milioina evra.

Iza investicije stoji koncorcijum firmi Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) koja, nakon što je 2013. postala 30-godišnji koncesionar, i upravlja tim aerodromom, a čine ga Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Fond Marguerite, IFC, TAV Airports i Viadukt.

Novi terminal prostire se na površini od 65.000 metara četvornih na četiri etaže s prepoznatljivim valovitim krovom, a uz 30 šaltera za prijavu (ćek-in) i devet prolaza za sigurnosni pregled putnika, osam mostova za avione i tri stajanke za manje zrakoplove, sortirnicu za prtljag, ugostiteljske sadržaje i prodavnice, više od hiljadu mesta za parkiranje, prostor za molitvu i drugo, zagrebački aerodrom prvi omoguće i direktan ulazak putnika iz zgrade u avion.

Aerodrom je projektovan za pet miliona putnika u prvoj fazi, s mogućnošću povećanja njihova broja do osam miliona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.