U trendu

Skandalozna izjava Plenkovića na božićnom prijemu u Zagrebu, reagovala Srbija

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Zagrebu da nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku.

On je novinarima na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u hotelu Šeraton rekao da je istina ključna za pomirenje u Hrvatskoj i da se ona odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima, prenela je agencija Hina.

Plenković je istakao da je važno napraviti iskorake u procesu suočavanja s prošlošću.

“Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj“, rekao je Plenković i dodao da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

On je ocenio da su pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj svesni svih okolnosti i da i oni daju doprinos modernoj Hrvatskoj.

Premijer je prethodno u govoru na božićnom prijemu SNV istakao da podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu istoriju hrvatsko-srpskih odnosa u 20. veku.

On je ocenio da na te odnose direktno utiče i kvalitet odnosa između Zagreba i Beograda.

„I kao što se trajno pomirenje između Francuske i Nemačke nije dogodilo preko noći, trebaće još vremena da zacele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije”, naglasio je hrvatski premijer.

Na ovu izjavu hrvatskog premijera reagovaoje ministar odbrane Srbije, poručivši da ako Andrej Plenković traži istinu u odnosima između Srbije i Hrvatske, onda treba i da je prihvati..

„Istina je da Srbi rođeni u Hrvatskoj nisu mogli da budu agresori na Hrvatsku. Istina je da je Hrvatska u zločinačkoj akciji ’Oluja‘ ubila više od 2.000 i proterala 220.000 Srba, državljana Hrvatske. Istina je da je pre zločinačke ’Oluje‘, za koju niko nije odgovarao, proterala još oko 200.000 Srba, državljana Hrvatske, posebno iz gradova u kojima čak nije bilo ni oružanih sukoba“, istakao je Vulin.

On je izrazio žaljenje što je hrvatskoj politici Srbija večita tema i što ne mogu da se uzdrže od napada na Srbiju i vređanja srpskog naroda čak ni u danima velikih pravoslavnih praznika, prenosi Tanjug.

Vulin je reagovao na izjavu Plenkovića, datu na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća, da je istina ključna za pomirenje i da se ona odnosi na to da je Hrvatska „bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima“.

(Tanjug/Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.