U trendu

Skoplje: Atentat na Gligorova ponovo u fokusu javnosti

SKOPLJE – Osnovni sud u Skoplju doneo je meru privremene zabrane prodaje knjige „Do atentata i nakon njega“, nakon što je bivši ministar unutrašnjih poslova Ljubomir Frčkoski podneo tužbu jer se u njoj, kako je navedeno, implicira njegova umešanost u atentat na prvog predsednika Makedonije Kira Gligorova, prenosi portal A1ON.

Na pitanje Radija Dojče vele da li je u knjizi bivši ministar Frčkoski predstavljen kao ubica, njen autor – prvi predsednik makedonskog Sobranja Stojan Andov je to odlučno negirao, prenosi makedonski list Večer.

„Nema veze. Umišlja. Frčkoski je predstavljen onakav kakav je bio – neuspešan ministar unutrašnjih poslova, koji nije sprečio atentat na predsednika Gligorova, koji nije okončao istragu i za to je trebalo da odgovara. Prave istrage zapravo nije ni bilo, a 23 dana nakon atentata Frčkoski nije bio dostupan. On se krio. I sada kaže da sam ‘odlepio’. Pa je l’ se tuži lud čovek“, ironično je upitao Andov.

Iz Osnovnog suda kažu da je zabrana prodaje knjige samo privremena mera do pravosnažnog okončanja postupka za utvrđivanje odgovornosti za klevetu, i naknadu nematerijalne štete.

Frčkoski kaže da mu je bila neprijatna sva procedura oko pokretanje tužbe za klevetu, ali da je to bilo neizbežno.

„Čudno je kada ljudi koje poznate odlepe u potpunosti, iscrtavajući svoju ulogu u tranzicijskoj Makedoniji kao centralnu. To se nažalost dešava sa Andovim. On praktično zloupotrebljava slobodu izražavanja sa prilično šokantnim klevetama koji imaju posledice na građanska prava za lica koja su napadnuta. Da te optuže da si ubica, u osnovi je perverzija i apsurdnost slobode govora“, rekao je Frčkoski.

Inače, atentat na prvog predsednika BJRM Kira Gligorova izvršen je 3. oktobra 1995. godine. Nalogodavci i izvršioci nikada nisu otkriveni.

Gligorov je uspeo da preživi atentat, dok su njegov vozač, jedno lice iz obezbeđenja i slučajni prolaznik poginuli od posledica eksplozije automobila-bombe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.