Skoplje: Funkcioner albanske stranke DUI skandirao OVK

Funkcioner albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) u Makedoniji Artan Grubin, skandirao je večeras “Oslobodilačkoj vojsci Kosova” prilikom predstavljanja kandidata te stranke za predstojeće izbore.

“OVK je Debar, Kičevo, Struga, Kumanovo i Tetovo, Gostivar. OVK je Skoplje. OVK je Alji Ahmeti”, uzvikivao je Grubin, preneli su portali na albanskom u Makedoniji, koji su objavili i snimak njegovog obraćanja.

Sve se, kako se navodi, odigralo u dvorani “Boris Trajkovski” u Skoplju.

Ranije tokom dana predstavnici koalicija i političkih stranaka, koje će učestvovati 11. decembra na prevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji, potpisale su Kodeks kojim se obavezuju na demokratski izborni proces.

Predsednik Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski rekao je tim povodom da fer i demokratski izbori počivaju na principima demokratije i doprinose opštem i demokratskom razvoju društva, prenela je MIA.

“Učesnici izbora svojim aktivnostima postavljaju temelje demokratije i doprinose poverenju u institucije makedonskog izbornog procesa”, rekao je Čičakovski.

Kodeks su potpisali Nikola Gruevski ispred koalicije VMRO-DPMNE, lider SDSM Zoran Zaev, predstavnik DUI Izet Medžiti, Menduh Tači iz DPA i predstavnici ostalih stranaka koje su najavile učešće na izborima.

Izborna kampanja u Makedoniji zvanično počinje sutra, od kada i mediji mogu da objavljuju političke reklame, prenela je agencija MIA.

Izbori se održavaju dve godine pre roka, u skladu sa sporazumom o okončcanju političke krize izazvane skandalom sa prisluškivanjem, a koji je postignut uz posredovanje Zapada.

Makedonija se nalazi u previranju od februara 2015, kada su objavljeni transkripti telefonskih razgovora više od 20.000 ljudi koji su praćeni, a dva glavne političke stranke konzervativna VMRO-DPMNE i opoziciona levičarska SDMS počele da razmenjuju optužbe oko tog prisluškivanja.

Među prisluškivanima su bili pripradnici policije, sudije, novinari i strane diplomate.

Prvobitno je trebalo da se izbori održe ranije ove godine, ali je planirani datum dva puta odlagan nakon što su opozicine stranke iznosile primedbe da nisu obezbeđeni uslovi za fer i slobodno glasanje.

(Tanjug)

Ostavite komentar