Skoplje: Napeto, demonstranti viču policiji „Spustite štitove“ (video)

Napeta atmosfera je ispred sedišta vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE, gde je pristup blokiran, a opozicioni demonstranti su policajcima vikali „Spustite štitove“ kako bi mogli da probiju kordon i dopru do zgrade.

To prenosi makedonski sajt Plusinfo i dodaje da je bilo i guranja između demonstranata i policije.

Posle odluke predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da pomiluje sve koji su bili osumnjičeni za učešće u skandalu oko prisluškivanja, revoltirani građani izašli su na ulice Skoplja, javio je RTS pozivajući se na makedonski sajt Plusinfo.

Kako se navodi, oni su jajima gađali kancelariju Ivanova, nakon cega su otišli ispred sedišta vladajuce partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade.

Makedonski sajt Plusinfo navodi da je sa okupljenim građanima i lider opozicije Zoran Zaev.

Odmah nakon što je Ivanov pomilovao aktere afere prisluškivanja, nekoliko stotina pristalica opozicije okupilo se u centru Skoplja.   Okupljeni su skandirali protiv predsednika Ivanova, a kordon  policije ih je sprecio da dođu do zgrade nakon cega su demonstranti jajima gađali i policiju. Prisustvo policije je nakon toga pojacano u gradu.

Zaev smatra da je to puč i poziva Ivanova da podnese ostavku.

„Mi tražimo da Đorđe Ivanov podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, dovešće zemlju na ivicu. Ovo danas je puč. Upotrebićemo sva sredstva da ga zaustavimo“, rekao je Zaev novinarima, najavljujući da će pozvati na proteste zbog ove odluke.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov doneo je danas odluku o pomilovanju svih koji su bili osumnjičeni za učešće u skandalu oko prisluškivanja, koji je izazvao političku krizu u toj zemlji, a lider opozicione Socijaldemokratske stranke Zoran Zaev smatra da je ova odluka „puč“ i pozvao predsednika da podnese ostavku.

„Odlučio sam da okončam ovu agoniju za Makedoniju“, izjavio je Ivanov u obraćanju novinarima, nakon što je obelodanio svoju odluku o obustavljanju svih istraga i sudskih postupaka povezanih sa skandalom oko prisluškivanja, preneo je Rojters.

Makedonska opozicija je prošle godine objavila snimke navodno dobijene prisluškivanjem telefona saradnika tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, a za koje tvrde da razotkrivaju kontrolu vlade nad novinarima, sudijama, službenicima iz javnog sektora, kao i izborne manipulacije.

Zoran Zaev, lider opozicione Socijaldemokratske stranke, optužio je Gruevskog i njegovog šefa protiobaveštajne službe Sašu Mijalkova da je organizovao prisluškivanje više od 20.000 ljudi.

Han osudio odluku Ivanova, dovodi u pitanje izbore

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han osudio je danas odluku makedonskog predsednika Đorđa Ivanova o pomilovanju svih koji su bili osumnjičeni za učešće u skandalu oko prisluškivanja i ocenio da su postupci makedonskog rukovodstva ugrozili izglede te zemlje za bliže odnose sa EU i NATO.

Han je doveo u pitanje da li u ovakvim okolnostima predstojeći parlamentarni izbori mogu da budu kredibilni.

„Današnji postupci predsednika Ivanova nisu u skladu sa mojim shvatanjem vladavine zakona. U svetlu takvog razvoja događaja imam ozbiljne sumnje da su kredibilni izbori još mogući“, naveo je Han na Tviteru.

On je istakao da politički lideri moraju da znaju da akcije, poput nedavnih,  dovode u ozbiljnu opasnost evroatlantsku budućnost zemlje.

„Demokratija znači kompromis i služenje građanima. Pozivam političke partije da se vrate za pregovarački sto i rade na reformama“,  naveo je Han.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike