U trendu

Skup podrške Palestini u Sarajevu

U Sarajevu je danas održan skup podrške Palestini i protesta zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela.

U Baščaršiji se okupilo nekoliko desetina članova udruženja „Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva“, „Palestinska zajednica u BiH“, „Egipatska Unija u Bosni“, AKOS i Mladi muslimani“, koji su oštro su osudili odluku američkog predsednika da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela.

Na skupu je bio i bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić koji je kazao da mu je drago što je Sarajevo danas podržalo Palestinu.

„Drago mi je da se Sarajevo danas setilo i probudilo i poslalo poruku Palestini, da smo sa njima i njihovim pravima. Današnjim okupljanjem šaljemo poruku Izraelu da i Sarajevo izlazi na ulicu da protestuje protiv toga što se Jerusalem jednostrano proglašava glavnim gradom Izraela”, kazao je Cerić.

Dodao je da se izraelsko-palestinski konflikt ne može rešiti vojno i silom, već samo mirnim putem.

„To znači da Palestinci imaju Istočni Jerusalem kao glavni grad svoje države, i da se konačno, posle gotovo stoleća, osećaju se kao kod svoje kuće i da ne lutaju po svetu kao izbeglice”, kazao je Cerić.

Tramp je 6. decembra objavio da SAD priznaju Jerusalem kao glavni grad Izreala.

Lideri muslimanskih zemalja su kao odgovor na njegovu odluku priznale istočni Jerusalem za glavni grad Palestine i pozvale sve države sveta da priznaju državu Palestinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.