U trendu

Skupština Cetinja traži da policija zabrani ustoličenje

CETINJE – Skupština Cetinja, koja se deklarativno zalaže za mir u Crnoj Gori, usvojila je danas zaključke kojima Upravu policije poziva da zabrani ustoličenje izabranog mitropolita Joanikija na Cetinju, a od Srpske pravoslavne crkve traži da odustane od te ceremonije najavljene za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, ili da ga održe u nekom drugom gradu.

Za zaključke su glasala 23 odbornika, uključujući GP URA Dritana Abazovića. Protiv su bili odbornici Demokrata Alekse Bečića.

U obrazloženju zaključaka se navodi da su stabilnost Crne Gore, mir i bezbednost građana neprikosnovene vrednosti na temelju kojih, kako kažu, žele da grade prosperitet i napredak države i društva.

Pozvali su na smirivanje tenzija, dijalog i toleranciju.

“Skupština Prestonice Cetinje ceni da je najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru događaj visokog bezbednosnog rizika koji može da naruši mir i stabilnost ne samo na Cetinju već i u celoj Crnoj Gori i poziva nadležne da, svako u delu svojih ovlašćenja, u skladu sa Ustavom i zakonima, doprinese očuvanju javnog reda i mira, bezbednosti građana i imovine”, navodi se u jednom od zaključaka.

Uprava policije pozvana je da u koordinaciji sa nadležnim organima, u skladu sa svojim ovlašćenjima, poštujuću Ustav i zakon, planiranu organizaciju ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve na Cetinju, proglasi za skup visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja.

Predstavnica cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA Jovana Radović kazala je da i sama veruje da 5. septembra neće doći u ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

“Ne želim da taj verski čin posluži nekima za eskalaciju tenzija”, rekla je Radović, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.