U trendu

Slavonski Brod bez vode: Panika – „bolje voda sa ukusom limuna nego nafte“

Grad Slavonski Brod podneo je Županijskom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog ekološke katastrofe u kojoj je zagađena pitka voda u ovom gradu, objavio je portal slavonskibrod.hr.

U prijavi se navodi da postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo protiv životne sredine i opšte bezbednosti – dovođenje u opasnost života i imovine.

Index.hr piše da su nakon što je inspekcija, posle izliivanja nafte u zapadnom delu grada, ustanovila da voda nije za piće, građani pohrlili u prodavnice.

Pozivajući se na izjave građana tog grada, portal navodi da je već u sedam ujutru u subotu voda u svim prodavnicima bila rasprodata.

„Došlo je do panike među građanima i histerije mase, što je razumljivo jer niko nije znao kada će se pitka voda vratiti i hoće li uopšte“, rekao je za Index.hr mladić iz Slavonskog Broda Mislav Chuk.

On tvrdi da je ubrzo u prodavnicima nestalo flaširane pitke vode, pa su ljudi počeli da kupuju i vodu sa raznim ukusima jer je „na kraju krajeva, bolje piti vodu s ukusom limuna nego s okusom nafte“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković posetio je u subotu Slavonski Brod i stanovnicima koji su ostali bez pijaće vode obećao da će sve biti učinjeno da se što pre realizuje spajanje tog grada na sistem vodosnabdevanja u opštini Sikirevci, prenosi Hina.

„Jutarnji list“ prenosi da je Plenković u Slavonski Brod došao u pratnji trojice ministara – odbrane Damira Krstičevića, zdravstva Milana Kujundžića i zaštite okoline i energetike Tomislava Ćorića, kako bi učestvovao na sastanku Štaba za civilnu zaštitu.

Navodi se da je pred zgradom u kojoj je sastanak održan Plenkovića dočekalo nekoliko građana, uključujući i ženu sa detetom u naručju koja ga je pitala pije li i njegovo dete u Zagrebu flaširanu vodu, na šta je Plenković odgovorio da „ne pije“.

„Ne pije, pa znam“, uzvratila mu je ta žena i rekla da će onda morati da dođe u Zagreb.

Portal index.hr navodi da je Plenković obećao da će u Slavonskom Brodu „sve biti rešeno za deset do 15 dana“.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović telefonom je razgovarala s gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom koji ju je obavestio o ekološkom incidentu i zagađenju pitke vode u tom gradu.

Grabar Kitarović je iskazala punu podršku što bržem rešavanju situacije u kojoj su se našli stanovnici Slavonskog Broda i okolice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar