U trendu

SLO diplomata Lenarčič od Hana preuzima proširenje EU?

LJUBLJANA – Slovenački pravnik i diplomata Janez Lenarčič (52), kojeg je vlada u Ljubljani potvrdila kao svog kandidata za člana Evropske komisije, ne isključuje mogućnost da mu se, ukoliko bude potvrđen, poveri resor za proširenje Evropske unije.

Hina navodi da je takvu želju, s obzirom na regionalnu poziciju Slovenije, u nekim izjavama iznosio i slovenački premijer Marjan Šarec.

„Proširenje se ne odnosi samo na stvarno pridruživanje nove članice, čega u sledećem mandatu vjerovatno neće ni biti. Radi se o mnogo širem procesu upravljanja između Evropske unije i država zapadnog Balkana i Turske. To je za Sloveniju od izuzetne važnosti, jer se radi o našem susedstvu, a taj resor sada obuhvata i odnose sa južnim i istočnim evropskim susedstvom“, kazao je Lenarčič danas u razgovoru za STA.

Slovenačka agencija prenosi Lenarčičevu ocenu da nije nemoguće da Slovenija dobije spomenuti resor uprkos zaoštrenim odnosima sa Hrvatskom zbog graničnog pitanja i arbitraže.

Navodi se da neki analitičari smatraju da je Slovenija, koja je članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji uslovila razrešenjem graničnog pitanja narušila svoj profil neutralne posrednice na području evropskog jugoistoka.

„Budući da je Hrvatska sada u Europskoj uniji i nije više u tom ‘portfelju’ (zapadnog Balkana), a Slovenija sa svim drugim državama u tom regionu ima odlične odnose, ne vidim ozbiljne razloge zašto bi taj resor za Sloveniju bio nedostižan“, ocenio je Lenarčič.

U dosadašnjem sazivu Evropske komisije za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju bio je zadužen austrijski komesar Johanes Han.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.