U trendu

SLO: Mlađi partneri se distancirali od Janšinog pisma EU

LJUBLJANA – Mlađi partneri u slovenačkoj koalicionoj vladi ogradili su se od pisma koje je premijer Janez Janša uputio liderima EU u vezi sa debatom o vladavini zakona u evropskom bloku.

Predsednik Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin, napisao je na Tviteru da je pismo mišljenje premijera, jer vlada nije odlučivala o njegovom sadržaju, preneo je STA.

„Pismo definitivno ne ide u korist slovenačkim interesima, svrstava nas među problematične zemlje kojima nikada nismo pripadali. To zahteva ozbiljnu raspravu“, napisao je Tomaž Gantar, privremeni lider Partije penzionera (DeSUS) na Tviteru.

Stranka modernog centra (SMC) napisala je na svom zvaničnom nalogu na Tviteru da je odbacila sadržaj pisma, dodajući da je za SMC vladavina zakona osnovno načelo Evropske unije i da podržava sve napore država članica EU i evropskih institucija da primeni ovaj princip u svim državama članicama EU i šire.

U pismu liderima EU koje je sinoć procurelo, Janša je napisao da Slovenija podržava poštovanje vladavine zakona u svim slučajevima, bezuslovno i bez dvostrukih standarda.

On je, međutim, istakao da brojni mediji i neke političke grupe u Evropskom parlamentu otvoreno prete upotrebom instrumenta pogrešno nazvanog vladavina zakona kako bi disciplinovali pojedine držve članice EU većinom glasova.

Janša je, takođe, naveo da je Slovenija 2014. godine bila svedok ukradenih izbora izvedenih drastičnom zloupotrebom državnih institucija, uključujući deo pravosuđa, i dodao da nijedna institucija EU u to vreme nije reagovala ni sa jednim upozorenjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.