U trendu

Slovenačka vlada šalje vojsku na granicu

Slovenačka vlada je vanrednoj sednici, koja je potrajala do duboko u noć, predložila zakonski amandman koji bi omogućio angažovanje vojske za pomoć policiji u čuvanju državne granice.

Hrvatska granica se našla pod pritiskom priliva hiljada izbeglica iz Hrvatske nakon što je Mađarska zatvorila svoju zelenu granicu sa tom zemljom.

Očekuje se da će slovenački parlament usvojiti taj amandman kasnije tokom dana, preneo je Rojters.

U saopštenju objavljenom nakon završetka maratonske sednice, koja je počela sinoć u 21 sat, navodi se da je priliv izbeglica nadmašio sve mogućnosti na koje je Slovenija bila pripremljena, piše slovenački list „Večer“.

Tako je samo tokom jučerašnjeg dana, kako se navodi u saopštenju, u Sloveniju ušlo 8.000 ljudi, dok ih je u Austriju prešlo njih 2.000 iako tamošnje vlasti tvrde da se njihova politika prema primanju izbeglica ne menja, preneo je „Jutarnji list“.

„Pritisak izbeglica, koje dolaze iz Hrvatske, se pojačava, a Hrvatska ne najavljuje njihov ulazak u Sloveniju, nego ih bez nadzora i namerno raspršeno šalje na državnu granicu. Zbog ponašanja susednih država samo je juče u Sloveniji ostalo oko 6.000 ljudi, među njima najviše žena i dece“, navodi slovenačka vlada.

Prema oceni zvanične Ljubljane, Slovenija ne sme da dopusti da se izbeglice bez nadzora zadržavaju na njenoj teritoriji.

Zato je vlada, između ostalog, utvrdila predlog dopuna zakona o odbrani koji omogućava da se, pod strogo određenim uslovima, slovenačkoj vojsci mogu dodeliti neka dodatna ovlašćenja.

Predlog dopuna zakona će već danas biti upućen u proceduru.

Istovremeno, slovenačka vlada je najavila povećanje kapaciteta za smeštaj izbeglica, ali i napomenula da je Slovenija najmanja država na balkanskoj izbegličkoj ruti i u skladu sa tim ima ograničene mogućnosti kako u pogledu efikasnosti kontrole državne granice, tako i kad je reč o brizi za izbeglice.

„Slovenija zato javno poziva članice EU i evropske institucije da se aktivno uključe u preuzimanje tog nesrazmernog tereta za našu državu.

Sa slovenačkog gledišta je na ispitu evropska solidarnost. Iluzorno je očekivati da bi država od dva miliona građana mogla da zaustavi ili reši nešto što ni mnogo većim državama članicama nije uspelo, navodi slovenačka vlada u saopštenju. Slovenija će uprkos tome učiniti sve što je u njezinoj moći da se na delotvoran način nosi sa prilivom izbeglica i da obezbedi neometano funkcionisanje države i život njenih građana.

Kako su javili hrvatski mediji, slovenačka policija je sinoć bacila suzavac na izbeglice na graničnom prelazu Trnovec.

Televizija HRT navodi da je u Međimurju, kod graničnog prelaza Trnovec, sinoć oko 23 sata došla grupa od oko 1.800 ljudi, koji su posle 20 sati provedenih na kiši počeli da ulaze u Sloveniju.

Poslednji autobusi stigli su oko 20 časova, a u želji da se domognu prevoza, izbeglice su počele da se guraju sa slovenačkom policijom koja je  upotrebila suzavac.

Kako se navodi i mala deca su poprskana suzavcem.

Hrvatska otvorila granicu

Hrvatska je jutros ponovo otvorila granicu i izbeglicama dozvoljava prolaz na svoju teritoriju veoma sporo, u manjim grupama, javila je Radio-televizije Srbije (RTS).

Hrvatsko-srpska granica je juče, posle dva dana, na kratko otvorena i ponovo zatvorena, ali od jutros izbeglice ponovo ulaze u Hrvatsku.

Za prvih sat vremena granicu je prešlo oko 150 izbeglica koji su, dalje, na hrvatsku teritoriju prevezeni policijskim „maricama“.  Parkirana su dva-tri autobusa.

Izbeglice se nadaju da će uskoro biti povećana propusna moć granice i da će moći brže da prođu. Prostor ispred graničnog prelaza dug je nekoliko stotina metara i prepun ljudima.

Većina izbeglica je noć provela na otvorenom, pokušavajući da se zagreju folijama i ćebadima koje su dobili po ulasku u Srbiju, dok su neki od njih pokušavali da zapale vatru od drva koja su pronašli u šidskom ataru.

Predstavanici UNHCR i Crvenog krsta navode da je „noć protekla u mukama“, ali mirno, dok nove izbeglice i dalje pristižu, pošto kroz Berkasovo redovno prolaze autobusi iz Preševa.

RTS navodi da „niko, međutim, ne zna na osnovu kojih kriterijuma su hrvatske vlasti donele odluke o zatvaranju i potom otvaranju granice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar