U trendu

Slovenački parlament raspravu o vladi završio bez zaključka

Slovenački parlament je rano jutros bez zaključka završio sednicu koja je trajala više od 16 sati, a inicirala ju je najjača opoziciona stranka koja je podnela interpelaciju protiv cele vlade.

Taj ustavni institut formalno omogućava da se traži glasanje o poverenju vladi, ali do toga nije došlo.

Lider opozicione Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivši premijer Janez Janša i njegovi poslanici su tokom sednice tvrdili da vlada premijera Mire Cerara državom upravlja „stihijski“ i bez dugoročne strategije, da loše upravlja državnim firmama i da su u državnom i pravosudnom sistemu rašireni nepotizam i korupcija.

Rečeno je takodje da je trostranačka vladajuća koalicija za više od pola mandata ispunila manje od deset odsto onoga što je zapisala u koalicionom ugovoru, prenela je agencija Hina

Sa druge strane premijer Cerar, članovi njegove vlade i poslanici vladajuće koalicije su isticali da je sadašnja vlada politički i ekonomski stabilizovala stanje u zemlji koje je još pre manje od tri godine bilo kritično. Cerar je istakao da u Sloveniji BDP već nekoliko godina raste, da se smanjuje nezaposlenost i da njegova vlada sprovodi potrebne reforme za trajni rast.

Janša je na kraju rasprave predložio da parlament pozove vladu „da ispuni obećanja iz koalicionog ugovora i vrati poverenje gradjana u državu i njene institucije“, što je odbijeno. Cerar je rekao da je takav predlog nedoličan i nepotreban jer vlada uspešno radi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.