U trendu

Slovenački premijer Marjan Šarec u poseti Nemačkoj

BERLIN – Slovenački premijer Marjan Šarec danas će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i razgovarati o bilateralnim odnosima dve zemlje, pitanjima migracije i trans-atlantskim odnosima, prenosi slovenačka agencija STA.

Šarec će se sastati i sa predsednikom nemačkog Bundestaga Volfgangom Šojbleom. Agenda ove posete uključuje pripreme za samit Evropske unije posvećen Bregzitu koji će se održati sledeće nedelje.

Migracije i granice šengena će takođe biti jedna od teme razgovora, zbog odluke Slovenije o graničnim kontrolama gde je Slovenija direktno pogođena.

Vlasti u Sloveniji smatraju da je takva odluka Austrije suprotna evropskim principima.

Iako nije deo agende, očekuje se da će se razgovarati i o arbitražnoj odluci o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske.

Nemačka se zalaže za sprovođenje ove arbitražne odluke koju vlasti u Zagrebu odbijaju da prihvate.

Očekuje se da će Šarac i Merkel razgovarati i o aktuelnim međunarodnim pitanjima poput neizvesnosti u trans-atlantskim odnosima, pretnje američkog predsednika Donalda Trampa o nametanju uvoznih tarifa na proizvode iz Evrope, sa posebnim naglaskom na nemačke automobile.

Mere koje predlaže američki predsednik ne bi pogodili samo nemačku ekonomiju, već i ekonomiju Slovenije, s obzirom na činjenicu da je skoro četvrtina ižvoza Slovenije usmereno ka nemačkoj automobilskoj industriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar