U trendu

Slovenci počeli da deportuju migrante u Hrvatsku

Slovenačka policija potvrdila je danas da je u Hrvatsku deportirala tročlanu izbegličku porodicu iz Sirije, pri čemu je pred domom za azilante u Ljubljani, gde je ta porodica bila smeštena, protiv deportacije protestovalo 40-ak aktivista, koji su za njih tražili odobrenje azila.

Nakon pokušaja da blokiraju kombi vozilo, kojim je policija iz doma odvezla izbegličku porodicu, aktivisti su legitimisani i popisani, dok je jedna osoba priveden i ubrzo puštena.

Izbegličku porodicu je u dogovoru sa Hrvatskom preuzeo predstavnik Dablinske kancelarije, saopštila je policija, prenele su agencije.

Mladi bračni par Karol Korba i HanijaSuleiman najprije je 2015. došao u Hrvatsku, a onda je avgustu te godine s turističkom vizom u Sloveniju, gde im se rodio sin.

Oni, njihovi advokati i aktivisti za prava izbeglica tražili su da im međunarodnu zaštitu pruži Slovenija, ali je u postupku pred sudovima i u administrativnom postupku prevladao stav da im, prema Dablinskoj uredbi, azil treba omogućiti u Hrvatskoj, u koju su najpre ušli, a sigurna je zemlja i članica je Evropske unije.

Slovenačko Ministarstvo unutarnjih poslova saopštilo je da su okolnosti tog slučaja sasvim jasne jer su sirijske izbjeglice u tom slučaju iskoristile sva pravna sredstva i da moraju biti deportirani u Hrvatsku, iz koje su u Sloveniju ušli.

Slovenački MUP navodi da je Vrhovni sud pre nekoliko dana potvrdio da postoji mogućnost da članica EU odstupi od pravila Dablinskog sporazuma i, ako tako odluči, iskoristi svoje diskreciono pravo te da azil tražiteljima, državljanima trećih država, koji su u nju došli iz druge članica EU-a.

Slovenski aktivisti za prava azilanata zadnjih su dana diskreciono pravo države da migrantima ponudi azil navodili kao argument protiv deportacije, a isticali su i, kako se navodi, navodno loše zdravstveno stanje majke i deteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.